back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παραβιάζεται και η νέα κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Eμ. Μακρόν: Η Τουρκία κινεί τα νήματα

Διαβάστε επίσης

Ημέρα έναρξης της ισχύος της νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τις 06:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος και οι κυβερνήσεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται ήδη για την παραβίαση της . Με την νέα συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δυο αντιμαχόμενες χώρες και η ΗΠΑ, επιδιώχθηκε, για μια ακόμη φορά να δοθεί ένα τέλος στις πολύνεκρες εχθροπραξίες για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όμως φαίνεται ότι κανένα από τα δυο μέρη δεν είναι αποφασισμένο να υλοποιήσει τα υπεσχημένα . Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν την πόλη Τάρταρ και γειτονικά χωριά. Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι ο εχθρός άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον αρμενικών θέσεων σε διάφορους τομείς του μετώπου.

Η νέα συμφωνία για ανακωχή τη Δευτέρα ανακοινώθηκε σε κοινή δήλωση των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει ότι οι δύο υπουργοί Μπαϊράμοφ και Μνατσακανιάν «επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση των χωρών τους να εφαρμόσουν και να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που συμφωνήθηκε στη Μόσχα τη 10η Οκτωβρίου και επιβεβαιώθηκε σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Παρίσι τη 17η Οκτωβρίου». Όμως, η εκεχειρία δεν είχε τηρηθεί έως αυτη την ώρα .

Προηγούμενες εκεχειρίες με μεσολάβηση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της μίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, παραβιάσθηκαν σχεδόν αμέσως  με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για παραβιάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε με tweet  χθες το βράδυ ότι οι ΗΠΑ διευκόλυναν «μια εντατική διαπραγμάτευση» και ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοράμπ Μνατσακανάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ «δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν και να συμμορφωθούν με την κατάπαυση του πυρός» που τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, συμπρόεδροι της λεγόμενης Ομάδας Μινσκ που ιδρύθηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για τη μεσολάβηση της σύγκρουσης, συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες, δήλωσε ο Πομπέο.

Σε ξεχωριστή δήλωση, οι συμπρόεδροι της ομάδας δήλωσαν ότι θα συναντηθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών των Αρμενίων και του Αζερμπαϊτζάν στη Γενεύη την Πέμπτη «για να συζητήσουν, να καταλήξουν σε συμφωνία και να ξεκινήσουν την εφαρμογή … όλων των απαραίτητων μέτρων για την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ ».

Από την πλευρά του πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανέφερε την Κυριακή ότι ο Εμανουέλ Μακρόν του δήλωσε σαφώς ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δραστηριοποιούνται Σύροι μισθοφόροι με την Τουρκία να κινεί τα νήματα.

«Σε μια συνάντηση με Γάλλους βουλευτές, εξέφρασα την πλήρη εκτίμησή μου για την επίσκεψή τους στη χώρα μας και για τη στάση δίπλα στον  Αρμενικό λαό σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για ολόκληρη τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας στο Twitter.

«Ευχαρίστησα επίσης τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επειδή ήταν ένας από τους ηγέτες που μίλησαν για την τρέχουσα κατάσταση με ειλικρίνεια δηλώνοντας σαφώς ότι είναι παρόντες (στο Ναγκόρνο Καραμπάχ) μισθοφόροι από τη Συρία και ότι η Τουρκία έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ» πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , AP

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα