back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ο συντονισμός ενεργειών Ελλάδας – Κύπρου, αλλά και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού με φόντο την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, βρέθηκαν στο επίκεντρο του γεύματος Εργασίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης, στις 8 παρά 15 το βράδυ, θα τιμηθεί από τον Δήμο Αθηναίων, στην Τεχνόπολη, με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.

…Σε λίγη ώρα η συνάντησή του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 6:00 με Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. “Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, διεμήνυσε προς την Άγκυρα ο YΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η Τουρκία είναι “αποσταθεροποιητικός παράγοντας για όλη την περιοχή”, σημειώνοντας, επίσης, ότι σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη, έχει μετατραπεί σε “γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές”. Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν “αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας” την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, με τον κ. Λαβρόφ να τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων Ελλάδας – Τουρκίας μέσω του απευθείας διαλόγου.

“Απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Απέρριψε, επιπλέον, τις δηλώσεις Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.

…Κλιμακώνεται, την ίδια ώρα, η ένταση μεταξύ Ερντογάν – Μακρόν, με τον Τούρκο Πρόεδρο να καλεί σήμερα τους συμπατριώτες του σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ συνέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αυτή των Εβραίων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατηγορώντας ορισμένους, όπως είπε, Ευρωπαίους ηγέτες για “φασισμό” και “ναζισμό”. Κάλεσε, τέλος, την Ευρώπη να βάλει τέλος σ’ αυτό που περιέγραψε ως “εκστρατεία μίσους” του Μακρόν έναντι των μουσουλμάνων.

…Για “επίθεση στο Ισλάμ” είχε κατηγορήσει νωρίτερα τον Μακρόν ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, ενώ κλήθηκε στο ΥΠΕΞ της χώρας ο Γάλλος πρεσβευτής στην Ισλαμαμπάντ.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1.155.300 θανάτους στον κόσμο, ενώ περίπου 29.200.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Θετικά τα νέα από το “μέτωπο” του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της εταιρείας AstraZeneca, που, σύμφωνα με την εταιρεία, παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε νέους και ηλικιωμένους. Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη, με την Άγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί ότι η Γερμανία βρίσκεται “ένα βήμα πριν να χάσει τον έλεγχο”. Την ίδια ώρα, μέλος του γαλλικού επιστημονικού συμβουλίου εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία είναι διπλάσιος από τον επίσημο, δηλαδή προσεγγίζει τις 100.000.

…Στους 557 οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα – 13 κρούσματα σε γηροκομείο στις Σέρρες, 6 κρούσματα στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας. Θετικός στον κορονοϊό και δεύτερος βουλευτής, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης. Χίλια οκτακόσια ενενήντα δύο τα πρόστιμα το Σαββατοκύριακο για μη χρήση μάσκας, 780 για κυκλοφορία από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5:00 το πρωί.

…Πλήγμα του κορονοϊού στην οικονομία. Στα 11, 27 δις ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,54 δις. “Βουτιά” 2,60% αυτήν την ώρα στο ΧΑ. “Στην πραγματική οικονομία έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 7 δις ευρώ και προσδοκούμε ότι θα φτάσουν τα 11 δις στο τέλος του έτους, μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής και προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στο μεταξύ, στο κλείσιμο 5 καταστημάτων εντός της Αττικής, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, προχωρά η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ.

Στη διεθνή επικαιρότητα… Διπλωματικό επεισόδιο έχει προκαλέσει το περιστατικό που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Χαμάντ της Ντόχα του Κατάρ, όπου Αυστραλές επιβάτιδες σε πτήση υποχρεώθηκαν να αποβιβαστούν και να υποβληθούν, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, σε γυναικολογικό έλεγχο, μετά την ανακάλυψη ενός νεογέννητου βρέφους σε τουαλέτα του αεροδρομίου.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία του Ολυμπιακού για την αυριανή αναμέτρηση με την Πόρτο για το Champions League.

 

Καιρός: Αρχικά αίθριος, ο καιρός, αύριο, στην Αττική, με τοπικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Μέγιστη θερμοκρασία 24 βαθμοί Κελσίου – 22 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα