back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου στον Αθήνα 9.84:”Οι Τούρκοι θα ήθελαν να παίρναμε εμείς το “μουτζούρη”, ώστε να χρεωθούμε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ένα θερμό επεισόδιο”

Διαβάστε επίσης

“Το θερμό επεισόδιο έχει εγγραφεί στην τουρκική λογική .Οι Τούρκοι θα ήθελαν να παίρναμε εμείς το “μουτζούρη” ,ώστε να χρεωθούμε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας το ατύχημα” εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αθήνα 9,84 με την Κατερίνα Παπαβασιλείου.
“Οι στόχοι της Τουρκίας είναι να απεμπλακεί από το παρόν πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και να διεμβολίσει το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια” πρόσθεσε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

“Ο Ερντογάν απέτυχε στη διπλωματία. Για αυτό λοιπόν στράφηκε και πάλι στους εκβιασμούς. Δυστυχώς εκτιμώ ότι το θερμό επεισόδιο έχει εγγραφεί στην τουρκική λογική και αν συμβεί, δεν θα είναι παράλογο για τους Τούρκους. Θα το θεωρήσουν απολύτως φυσιολογικό. Οι Τούρκοι πηγαίνουν γυρεύοντας αυτή τη στιγμή. Με τη συνεχή προκλητικότητα και την συγκέντρωση πολεμικών σκαφών, σε μια τόσο μικρή θαλάσσια περιοχή όπως αυτή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι δυστυχώς αυξημένη. Εκείνο που θα ήθελαν οι Τούρκοι είναι να παίρναμε εμείς το “μουτζούρη” και να κάνουμε την πρώτη κίνηση ,ώστε να χρεωθούμε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ένα θερμό επεισόδιο” σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου και πρόσθεσε:

“Η Τουρκία έχει δύο στόχους αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος είναι να απεμπλακεί από το παρόν πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ,τις οποίες η ίδια συμφώνησε δύο φορές. Στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο το περασμένο καλοκαίρι ,όπου συμφωνήθηκε ,παρουσία της γερμανικής προεδρίας ,να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και να αφορούν στη μοναδική μας διαφορά , υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ .Αυτό δεν είναι αρεστό στην τουρκική πλευρά ,η οποία επιδιώκει διεύρυνση της ατζέντας .Θέλει να την εμπλουτίσει βάζοντας θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη -όπως την αναφέρει αντί μουσουλμανικής – και αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να διεμβολίσει το κυριαρχικό μας δικαίωμα για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια ,όποτε εμείς το θεωρήσουμε εθνικά σκόπιμο και ωφέλιμο. Για αυτό έχει “μαρκάρει” τελευταία το Καστελόριζο” .

Ερωτηθείς πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά αν η Τουρκία προχωρήσει σε γεωτρητικές ενέργειες ,μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μιλίων ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε : “Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το μονομερές της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια ,όποτε το αποφασίσει η ίδια. Είναι ένα δικαίωμα το οποίο θα ασκήσει η κυβέρνηση, όταν θεωρήσει ότι θα είναι εθνικά ωφέλιμο και προς το εθνικό συμφέρον της χώρας. Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας , χωρίς καμία έκπτωση. Τις τελευταίες ώρες τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σχηματίζουν πλωτό τείχος στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου . Είναι παρόντα. Η ναυτοσύνη και η αποτελεσματικότητα των Ελλήνων αξιωματικών είναι αξεπέραστη και κυρίως με τους Τούρκους συναδέλφους τους”.

Σε ερώτηση τι συνιστά “κόκκινη γραμμή” ,τα έξι ή τα δώδεκα μίλια ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε:” αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει αιγιαλίτιδα ζώνη έξι ναυτικών μιλίων διακηρυγμένη. Τα 12 ναυτικά μίλια είναι η δυνητική μας εθνική κυριαρχία. Η παραβίαση του Oruc Reis είναι παραβίαση υφαλοκρηπίδας, η οποία είναι μια πολύ σοβαρή παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος ,την οποία -όπως προανέφερα- αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό και η κυβέρνηση με διπλωματικό τρόπο. Σε κάθε παρανομία του κ. Ερντογάν η κυβέρνηση απαντά με μια νόμιμη πράξη, με μια νόμιμη διπλωματική κίνηση” κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα