back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο δρόμο για τη φυλακή οι καταδικασθέντες – Άφαντος παραμένει ο Χρήστος Παππάς

Διαβάστε επίσης

Η τελευταία πράξη μίας σειράς δικαστικών διαδικασιών που ξεκίνησαν πριν επτά χρόνια, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι, θα παιχθεί σήμερα για όσους από τους 39 καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή βρίσκονται στα χέρια των Αρχών. Οι 39 που χθες άκουσαν “όχι” από το δικαστήριο στο αίτημά τους να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, σήμερα -όταν ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες- θα βρεθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που παραπέμπει τον καθένα ο εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών.

Τα λεγόμενα “φυλακιστήρια εντάλματα” είναι πλέον έτοιμα για όσους εμφανίστηκαν αυτοβούλως στο δικαστήριο και συνελήφθησαν εκεί, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται, από χθες το μεσημέρι και μετά, στα χέρια των Αρχών. Οι κρατούμενοι -και λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό- πιθανότατα δεν θα μεταφερθούν στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, εκτός κι αν κάποιος θελήσει να βρεθεί ενώπιον του για να ζητήσει αλλαγή του καταστήματος κράτησης κλπ, και επομένως αναμένεται η απευθείας μεταγωγή τους στις φυλακές.

Η εντολή του δικαστηρίου για “άμεση έκτιση” προς το παρόν δεν θα εφαρμοστεί στο σύνολό της, καθώς για δύο ονόματα καταδικασθέντων σε καθείρξεις το “άμεσο” που διέταξε το δικαστήριο δεν φαίνεται να έχει εφαρμογή. Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός για τον οποίο απαιτείται να δρομολογηθεί μία νομική διαδικασία μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Χρήστος Παππάς που “επέλεξε” να μην εμφανιστεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, δεν θα είναι σε αυτούς που σήμερα θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Οι 39 από τους καταδικασθέντες για τους οποίους το δικαστήριο έκρινε πως δεν πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι (αλφαβητικά) είναι οι:

Ιωάννης ‘Αγγος, Αγριογιάννης Δημήτριος, Αναδιώτης Αναστάσιος, Νικόλαος Αποστόλου, Γερμενής Γεώργιος, Γρέγος Αντώνιος, Ευγενικός Μάρκος, Ζησιμόπουλος Πολύβιος, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Καζαντζόγλου Ιωάννης, Καλαρίτης Ελπιδοφόρος, Κασιδιάρης Ηλίας, Κομιάνος Ιωάννης, Κορκοβίλης Κωνσταντίνος, Κούζηλος Νικόλαος, Λαγός Ιωάννης, Λιακόπουλος Διονύσιος, Ματθαιόπουλος Αρτέμιος, Μιχάλαρος Αναστάσιος, Μιχαλολιάκος Νικόλαος, Μίχος Νικόλαος, Μπαρέκας Θωμάς, Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος, Παναγιώταρος Ηλίας, Πανταζής Αναστάσιος, Παπαβασιλείου Νικόλαος, Παππάς Χρήστος, Πατέλης Γεώργιος, Πόπορη Βενετία, Ρουπακιάς Γεώργιος, Σιατούνης Νικόλαος, Σταμπέλος Γεώργιος, Στεργιόπουλος Χρήστος, Στράτος Αθανάσιος, Τσακανίκας Γεώργιος, Τσαλίκης Λέων, Τσόρβας Αθανάσιος, Τσόρβας Νικόλαος και Χρυσαφίτης Αριστοτέλης.

Από αυτούς σχεδόν όλοι έχουν παραμείνει προφυλακιστέοι, άλλοι έχοντας συμπληρώσει 18μηνο προσωρινής κράτησης, άλλοι με λιγότερους μήνες προφυλάκισης. Ο Γιώργος Ρουπακιάς έχει προσωρινό χρόνο κράτησης συνολικά 30 μήνες, ενώ ο Γιάννης Λαγός συνολικά σχεδόν 20 μήνες καθώς μετά τη λήξη του 18μηνου είχε επιστρέψει για περίπου ένα 2μηνο στην φυλακή.

Οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες έχουν οδηγηθεί από εχθές στην ΓΑΔΑ, από τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους όπου εμφανίστηκαν αυτοβούλως, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται.  Από εχθές το βράδυ στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ βρίσκονται: ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιωταρος, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, και 20 ακόμη καταδικασθέντες οι οποίοι κρατήθηκαν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο τεσσάρων μερών, υπό αυστηρή φρούρηση. Άλλοι κρατήθηκαν στο Μεταγωγών.

Άφαντος ο Χρήστος Παππάς

Ο μόνος που δεν έχει εμφανιστεί από τους 7 που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος σύμφωνα με τον συνήγορό του Περικλή Σταυριανάκη «δεν πρόκειται να εμφανιστεί αυτοβούλως και να παραδοθεί στις αστυνομικές τουλάχιστον τις επόμενες ώρες».

Ο Περικλής Σταυριανάκης πρόσθεσε πως ο Παπάς έκανε την επιλογή, σε αυτή τη φάση, να μην εμφανιστεί , διότι “θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο , οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση”.

Η εξέλιξη αυτή όμως κινητοποιεί τις διωκτικές αρχές που αναζητούν τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών ώστε να οδηγηθεί στις φυλακές. Κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του Χρήστου Παππά, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Από την ΕΛΛ.ΑΣ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Άκαρπη η αναζήτηση

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του ναζιστή υπαρχηγού της οργάνωσης, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι ιδιοκτησίας του στα Γιάννενα.

Ο Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό τον μήνα απαράβατα. Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.

Σε 3 φυλακές

Στα χέρια των αρχών βρίσκονται (αυτοβούλως εμφανιζόμενοι) σχεδόν το σύνολο των 39 καταδικασθέντων. Σήμερα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με  τα φυλακιστήρια και ακολούθως θα μεταχθούν στις φυλακές που θα υποδείξει ο αρμόδιος εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτές είναι του Δομοκού, του Μαλανδρίνου και των Τρικάλων. Οι καταδικασμένοι θα μπουν σε 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα και θα κρατούνται απομονωμένοι από άλλους κρατούμενους.

Στη ΓΑΔΑ παρουσιάστηκε αργά το απόγευμα και ο Ηλίας Παναγιώταρος ενώ είχαν προηγηθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιώργος Γερμενής.
Ο Ματθαιόπουλος βρίσκονταν στο δικαστήριο όταν ανακοινώθηκε η απόφαση και συνελήφθη επί τύπου ενώ ως γνωστόν ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Αυτοβούλως παραδόθηκαν ο Γιώργος Πατέλης στο Α.Τ. Νίκαιας και ο Γιώργος Τσακανίκας στο Α.Τ. Πειραιά.

Αμετανόητος ο Νίκος Μιχαλολιάκος 

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος που παραδόθηκε αυτοβούλως στις Αρχές  αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, προχώρησε σε δηλώσεις έξω από την οικία του στην Πεύκη: «Είμαι υπερήφανος που με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου. Θα δικαιωθούμε και από την ιστορία και τον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που ήταν στο πλευρό της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μια βρώμικη χούντα που υπάρχει στα ΜΜΕ, στην πολιτική ζωή της χώρας και στη δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, είτε παρουσιαστούν από μόνοι τους είτε συλληφθούν θα οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ και από εκεί παραπέμπονται στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών.

Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή και ποιοι όχι – Ολόκληρη η απόφαση

Αναλυτικά στην φυλακή με απόφαση του δικαστηρίου οδηγούνται οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλ. Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Χρήστος Παππάς. Όλοι έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους έχει επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες.

Για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα στη φυλακή οδηγούνται οι: Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια για την ανθρωποκτονία του μουσικού και σε κάθειρξη 14 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ακόμη, στη φυλακή για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας Φύσσα οδηγούνται οι: Ιωάννης Άγγος, Α. Αναδιώτης, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιάνος, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Σταμπέλος, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Γεώργιος Πατέλης, Λέων Τσαλίκης και Ιωάννης Καζαντζόγλου.

Για την επίθεση εις βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων στη φυλακή οδηγούνται οι: Δ. Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός καταδικασμένοι και οι δυο σε επταετή κάθειρξη και ο Αναστάσιος Πανταζής πρώην πυρηνάρχης Περάματος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 10ετή κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 24 μηνών.

Οι καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι: Νικόλαος Αποστόλου (κάθειρξη 7 ετών), Αντώνης Γρέγος (κάθειρξη 6 ετών), Πολύβιος Ζησιμόπουλος (6 έτη), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (κάθειρξη 7 ετών), Νικόλαος Κούζηλος (7 έτη), Διονύσιος Λιακόπουλος (έξι έτη κάθειρξη), Νικόλαος Μίχος (έξι έτη, του είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό), Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης (έξι έτη κάθειρξη), Θωμάς Μπαρέκας (έξι έτη και 2 μήνες), Νίκος Παπαβασιλείου (έξι έτη), Βενετία Πόπορη (7 έτη κάθειρξη), Βασίλειος Σιατούνης (έξι έτη), Χρήστος Στεργιόπουλος (έξι έτη) και Αθανάσιος Στράτος (έξι χρόνια) Γ. Τσακανίκας.

Να σημειωθεί πως οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος έχουν καταδικασθεί με άλλη απόφαση για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Λουκμαν Σαχζάτ. Η καταδίκη τους είναι σε δεύτερο βαθμό. Ήδη είχαν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους και ήταν εκτός φυλακής. Τώρα επιστρέφουν σε αυτή για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ποιοι γλύτωσαν τη φυλακή

Από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής με όρους (20.000 απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 1 και 15 του μήνα) εκτός φυλακής είναι: οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης. Ακόμη εκτός φυλακής είναι οι: Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και Θεώνη Σκαρπέλη.

Κατέρρευσε η Μάγδα Φύσσα 

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου η Μαγδα Φύσσα κατέρρευσε! Παραμένει στον προθάλαμο της δικαστικής αίθουσας και κλαίει με λυγμούς. Στο πλευρό της είναι συγγενείς, δικηγόροι και φίλοι του Παύλου Φύσσα που έπεσαν στην αγκαλιά της μόλις η Πρόεδρος έδωσε τη λήξη της συνεδρίασης. Έξω από την αίθουσα, δεκάδες άνθρωποι που είχα συγκεντρωθεί, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, δίνοντας συγχαρητήρια στην πολιτική αγωγή.

«Μέσα οι φασίστες, δολοφόνοι» «να σαπίσετε στη φυλακή γουρούνια, φασίστες» και «ο Παύλος ζει» φώναξαν από το ακροατήριο όταν μπήκαν χειροπέδες στους καταδικασθέντες, ανάμεσά τους και τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

 

 

Με τη σημερινή ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου κλείνει ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. 

«Η σημερινή απόφαση για την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη», έγραφε στο Facebook o Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ιστορική απόφαση και νίκη της Δημοκρατίας χαρακτήρισε  η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, την απόφαση του Δικαστηρίου. Πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες.

«Η καταδίκη του ναζιστικού εγκληματικού μορφώματος ήταν αναγκαία, ωστόσο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός», σχολίασε το ΚΚΕ.

Μίνα Μουστάκα, Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα