back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ν. Ταβερναράκης στον Αθήνα 9.84:” Στο ΙΤΕ έχουμε έτοιμο ένα rapid test για τον SARS-CoV2,που έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία, είναι πολύ αξιόπιστο και πιο γρήγορο από αυτά που εφαρμόζονται στο πεδίο”

Διαβάστε επίσης

“Στο ΙΤΕ  έχουμε  έτοιμο ένα rapid test για τον SARS-CoV2, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία είναι πολύ αξιόπιστο, πιο γρήγορο από αυτά που εφαρμόζονται στο πεδίο Είναι ένα μοριακό τεστ, δηλαδή, που μπορεί να ανιχνεύσει σε πρώιμο στάδιο την μόλυνση με τον ιό”, τόνισε ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος  του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Νεκτάριος Ταβερναράκης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

“Υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που επιταχύνει τη διαδικασία και οδηγεί στη γρήγορη ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου. Ίσως έχουμε διαθέσιμα περισσότερα από τρία εμβόλια. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών τέσσερα εμβόλια από διαφορετικές εταιρείες. Νομίζω ότι ορισμένα από αυτά έχουν ήδη προπαραγγελθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Πιθανότατα σε δυο -τρείς μήνες να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο” υπογράμμισε ο κ. Ταβερναράκης.

Όπως είπε: “Όλες οι εταιρείες προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα και την προσπάθειά τους μέσα από πατέντες, διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Όμως οι συνθήκες και το μέγεθος της πανδημίας επιβάλλουν να υπάρχουν ανοιχτά δεδομένα ,τα οποία θα είναι προσβάσιμα στους επιστήμονες, ώστε να έχουμε ταχύτερη έρευνα, πιο ασφαλή ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων και ταυτόχρονα να ενημερώνεται η επιστημονική κοινότητα για τις εξελίξεις. Αυτό αποτελεί πολιτική της Ε.Ε . Στο επόμενο πρόγραμμα -πλαίσιο, η οποία θα ξεκινήσει από το 2020- 2021 επιβάλλεται κάθε έρευνα που έχει χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια να είναι προσβάσιμη σε όλη την επιστημονική κοινότητα και να υπάρχει ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών, ώστε να επιταχύνεται η έρευνα, ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις”.

“Είναι σκληρός ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες. Υπάρχουν πιέσεις ακόμα και από κυβερνήσεις και ιδιωτικούς φορείς, από συστήματα υγείας να αναπτυχθεί το εμβόλιο. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός γιατί δεν συνάδει με την επιστημονική έρευνα και την ακαδημαϊκότητα που πρέπει να έχει αυτή η διαδικασία” επισήμανε.

Και συμπλήρωσε :”Έπειτα από αυτή την πανδημία έχουμε πάρει ένα σημαντικό μάθημα και θα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά. Γιατί είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει επόμενη φορά. Δεν είναι η πρώτη περίπτωση επιδημίας που γίνεται πανδημία. Εκτιμώ ότι τέτοιες καταστάσεις θα αντιμετωπίζουμε όλο και συχνότερα, ειδικά αν συνεχίσουμε αυτή την καταστροφική παρέμβασή μας στο περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή που επιταχύνουν την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων. Για την πανδημία που βιώνουμε τώρα, δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς αν δεν υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο και φαρμακευτική αγωγή” .

Στο ΙΤΕ έχουμε έτοιμο ένα rapid test για τον SARS-CoV2, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία, είναι πολύ αξιόπιστο. Πιο γρήγορο από αυτά που εφαρμόζονται στο πεδίο, είναι ένα μοριακό τεστ, δηλαδή μπορεί να ανιχνεύσει σε πρώιμο στάδιο την μόλυνση με τον ιό” Σε συνεργασία με το Εθνικό Kέντρο Αναφοράς  Παστέρ έχουμε δοκιμάσει αυτό το σύστημα και είναι αποτελεσματικό. Αναπτύσσουμε μεγάλες ποσότητές πλέον με τη μέθοδο αυτή ώστε να διατεθεί μέσα από μία νεοφυή εταιρεία, που έχει δημιουργηθεί με αυτό το σκοπό” είπε ο κύριος Ταβερναράκης και πρόσθεσε: ” Προσπαθούμε να καταλάβουμε με ποιο τρόπο ο ιός προκαλεί την ασθένεια, προκαλεί τις βλάβες στον οργανισμό κάνοντας αλληλούχιση του dna του ασθενούς και του ίδιου του ιού για να διαπιστώσουμε αν έχουμε πολλά στελέχη του ιού που διασπείρονται πάνω στον πληθυσμό , αλλά να δούμε και αν υπάρχει κάποια συσχέτιση το πως ο ιός μολύνει και καταστρέφει τον οργανισμό του κάθε ασθενούς, που είναι διαφορετικός. Ίσως υπάρχει κάποια γενετική συσχέτιση που προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ασυμπωματικούς ασθενείς, ενώ σε άλλες έχουμε πολύ σοβαρά συμπτώματα. Ίσως υπάρχει κάποια γενετική συσχέτιση που προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε”.

”Προσπαθούμε κι εμείς να βάλουμε το μικρό μας λιθαράκι στην όλη προσπάθεια. Έχουμε θέσει το ίδρυμα στη διάθεση της πολιτείας. Σε ότι αφορά την πανδημία και την αντιμετώπισή της, το ΙΤΕ έχει αναπτύξει καινοτόμα συστήματα ανίχνευσης του ιού, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο. Επίσης έχουμε αναπτύξει εφαρμογές πληροφορικής, ιατρικής ώστε να διευκολύνουμε ασθενείς και συγγενείς ασθενών να διαχειριστούν την ασθένεια. Να ενημερώσουν τον γιατρό τους μέσω εφαρμογών σε συσκευές φορητές, όπως κινητά, tabel, υπολογιστές και προσπαθούμε να συμμετάσχουμε με πρωτογενή έρευνα ” υπογράμμισε  ο Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Και κατέληξε λέγοντας “μία από τις προτεραιότητές που έχουμε στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας είναι να αξιοποιείται η έρευνα, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα