back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νεκτάριος Ταβερναράκης – ITE : Έχουμε έτοιμο το IRIS, ένα πιο γρήγορο μοριακό rapid test για τον SARS-CoV2

Διαβάστε επίσης

“Στο ΙΤΕ  έχουμε  έτοιμο ένα rapid test για τον SARS-CoV2, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία είναι πολύ αξιόπιστο, πιο γρήγορο από αυτά που εφαρμόζονται στο πεδίο και είναι ένα μοριακό τεστ, δηλαδή μπορεί να ανιχνεύσει σε πρώιμο στάδιο την μόλυνση με τον ιό, είπε στον Αθήνα 984 και τον Γιώργο Αποστολίδη, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος  του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) .
” Σε συνεργασία με το Εθνικό Kέντρο Αναφοράς  Παστέρ έχουμε δοκιμάσει αυτό το σύστημα και είναι αποτελεσματικό. Αναπτύσσουμε μεγάλες ποσότητές πλέον με τη μέθοδο αυτή ώστε να διατεθεί μέσα από μία νεοφυή εταιρεία, που έχει δημιουργηθεί με αυτό το σκοπό.” είπε ο κύριος Ταβερναράκης και πρόσθεσε: ” Προσπαθούμε να καταλάβουμε με ποιο τρόπο ο ιός προκαλεί την ασθένεια, προκαλεί τις βλάβες στον οργανισμό κάνοντας αλληλούχιση του dna του ασθενούς και του ίδιου του ιού για να διαπιστώσουμε αν έχουμε πολλά στελέχη του ιού που διασπείρονται πάνω στον πληθυσμό , αλλά να δούμε και αν υπάρχει κάποια συσχέτιση το πως ο ιός μολύνει και καταστρέφει τον οργανισμό του κάθε ασθενούς, που είναι διαφορετικός. Ίσως υπάρχει κάποια γενετική συσχέτιση που προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε. Μία από τις προτεραιότητές που έχουμε στο ίδρυμα τεχνολογίας είναι να αξιοποιείται  η έρευνα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.”

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB) του ΙΤΕ θα μπορούσε να συνδράμει σημαντικά στην προσπάθεια ενάντια στον SARS-CoV2. Και αυτό διότι διαθέτει συσσωρευμένη εμπειρία στις μοριακές τεχνικές ανίχνευσης ιών, εξειδικευμένο προσωπικό, τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις υποδομές για ανίχνευση του νέου κορονοϊού με τη μέθοδο Real-Time PCR.

” Προσπαθούμε κι εμείς να βάλουμε το μικρό μας λιθαράκι στην όλη προσπάθεια Έχουμε θέσει το ίδρυμα στη διάθεση της πολιτείας. Σε ότι αφορά την πανδημία και την αντιμετώπισή της , το ΙΤΕ έχει αναπτύξει καινοτόμα συστήματα ανίχνευσης του ιου τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο. Επίσης έχουμε αναπτύξει εφαρμογές πληροφορικής, ιατρικής ώστε να διευκολύνουμε ασθενείς και συγγενείς ασθενών να διαχειριστούν την ασθένεια. Να ενημερώσουν τον γιατρό τους μέσω εφαρμογών σε συσκευές φορητές , όπως κινητά, tabel, υπολογιστές και προσπαθούμε να συμμετάσχουμε με πρωτογενή έρευνα ” είπε ο Νεκτάριος Ταβερναράκης μιλώντας στην εκπομπή του Αθήνα 984 “Μία ημέρα στην Αθήνα”.

Το τελευταίο στάδιο στην θαυμαστή περιπέτεια του  rapid test  που ανέπτυξε το ΙΒΜΜ ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επειγόντως προτάσεις «για καινοτόμες και ταχείες προσεγγίσεις στην COVID-19 vste να προκύψουν γρήγορα αποτελέσματα για την κοινωνία και να επιτευχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας για τα συστήματα υγείας». Υποβλήθηκαν περισσότερες από 450 προτάσεις. Στα μέσα Αυγούστου του 2020 ανακοινώθηκαν οι 23 από αυτές οι οποίες επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν. Μεταξύ αυτών ήταν και η πρόταση IRIS-COV που υποβλήθηκε από το εργαστήριο Βιοαισθητήρων του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ της Κρήτης. Η χρηματοδότηση, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε  και ετοιμάστηκε  μία νέα  φορητή συσκευή για την επιτόπια διάγνωση της COVID-19  η οποία θα διατεθεί στην αγορά υπό το εμπορικό όνομα IRIS . Για την εμπορική διάθεση  το ΙΤΕ  δημιούργησε  την εταιρεία τεχνοβλαστό  BIOPIX DNA Technology PC.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα