back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς, ένα ιδιωτικό Μουσείο άξιο προσοχής

Διαβάστε επίσης

Το Μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς στη Σκύρο ένα από τα πρώτα τοπικά Ιστορικά – Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας, ιδρύθηκε το 1964. Είναι αμιγώς ιδιωτική πρωτοβουλία του Μάνου Φαλτάϊτς και της συζύγου του Αναστασίας Φαλτάϊτς. Στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας των Φαλταγηδών που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο, το οποίο είναι χτισμένο πάνω στον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων Πελασγικών τειχών της Σκύρου.

Στις αίθουσες του Μουσείου στεγάζεται μεγάλος αριθμός συλλογών, με αντικείμενα του πολιτισμού και της παραδοσιακής τέχνης της Σκύρου, όπως κεραμικά, πορσελάνες, κεντήματα, υφαντά, έπιπλα και σκεύη. Στο μουσείο  υπάρχουν επίσης σπάνιες εκδόσεις, ιστορικά ντοκουμέντα και έγγραφα όπως την Προκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης όπως γράφτηκε από μέλη της Φιλικής Εταιρείας, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν δύο ξεχωριστά μέλη της οικογένειας Φαλτάϊτς. Επίσης υπάρχει η Αποκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που συντάχθηκε και υπογράφηκε από τον Πατριάρχη Γεώργιο Ε’ και τους Συνοδικούς. Σε ειδικό χώρο εκτίθενται πρωτότυπα έργα, αρχεία, εκδόσεις και δημοσιεύματα του μύστη Κωνσταντίνου Φαλτάιτς και της εποχής του. Επίσης και τα έργα ζωγραφικής Μάνου Φαλτάϊτς.

«Δυστυχώς η υγειονομική κρίση, παρότι η Σκύρος τουριστικά φέτος δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς ο τουρισμός της στηρίζεται στους Έλληνες, το Μουσείο είχε δραματική μείωση επισκεπτών και εσόδων», λέει στον Αθήνα 9.84, η Αναστασία Φαλτάϊτς. «Το υπαίθριο θέατρο που διαθέτει το Μουσείο και φιλοξενούμε  διάφορες παραστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φέτος δεν λειτούργησε καθώς δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον συνωστισμό των νέων μας το ζήτησαν για κάποιες συναυλίες ωστόσο αποφασίσαμε να μη το λειτουργήσουμε. Η οικονομική στενότητα δυστυχώς δημιουργεί προβλήματα και στη συντήρηση των συλλογών μας, στην ψηφιοποίηση τους κλπ. Το Μουσείο λειτουργεί από ίδιους πόρους δεν επιχορηγείται από την πολιτεία».

Οι συλλογές

Η βιβλιοθήκη του Μουσείου φιλοξενεί σπάνια και πολύτιμα βιβλία ξεκινούν από τις πρώτες εκδόσεις από το 1500 και μετά και φτάνουν μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα.

Παραδοσιακή Οικονομία

Το Μουσείο διαθέτει και μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες συλλογές παραδοσιακών γεωργικών και κτηνοτροφικών εργαλείων τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Γλυπτική – Ζωγραφική

Στεγάζει πλήθος έργων γλυπτικής και ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων γλυπτά των Λουκίας, Νικολάου και Ελένης Γεωργαντή, ταφική γλυπτική, έργα σκυριανών ζωγράφων, καθώς και την πινακοθήκη των έργων ζωγραφικής του Μάνου Φαλτάϊτς.

Υπάρχει το εργαστήριο ζωγραφικής του Μάνου Φαλτάϊτς, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον τρόπο δημιουργίας του, ενώ συγχρόνως εκτίθενται εκατοντάδες μικρών και μεγάλων έργων του της περιόδου από το 1980 μέχρι το θάνατό του το 2012.

«Φιλοξενούμε επίσης και περίπου 30 έργα της Λουκίας Γεωργαντή γνωστής και ως «Μαντάμ Τισό» της ελληνικής γλυπτικής και του πατέρα της Νικόλαου και κάποια της μητέρας της Ελένης, τα οποία μας δώρισε ο Γιώργος Οικονομόπουλος, σύζυγος της Λουκίας Γεωργαντή» σημειώνει η κα Φαλτάϊτς. «Δυστυχώς το Μουσείο Γλυπτών και Ομοιωμάτων «Λουκία Γεωργαντή », το οποίο ίδρυσε η Γεωργαντή το 1992 και το δώρισε το 2000 στο Δήμο Αθηναίων, οι τελευταίες πληροφορίες που έχω είναι ότι είναι κλειστό. Μετά τον θάνατο του Οικονομόπουλου ο δήμος το σφράγισε».

Το υπαίθριο θέατρο στο άλσος

Το μουσείο διαθέτει ένα υπέροχο υπαίθριο λίθινο πρωτοαρχαϊκού τύπου θέατρο χωρητικότητας 1.000 ατόμων μέσα σε άλσος έκτασης οκτώ στρεμμάτων φυτεμένο με οπωροφόρα δέντρα και καλλωπιστικά φυτά. Στο άλσος υπάρχουν, εκτός από το θέατρο, υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων.

Το Μουσείο Φαλτάϊτς είναι ένας πραγματικός θησαυρός όχι μόνο για τη Σκύρο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, που θα έπρεπε να έχει τη στήριξη της πολιτείας έτσι ώστε να μη χαθεί όλη αυτή η προσπάθεια και το όραμα των ιδρυτών του.

«Όραμά μου ήταν να κάνω τη Σκύρο, μέσα από το Μουσείο, μια πρότυπη, ιδανική κοινότητα, όχι μόνο παράδειγμα για μίμηση στην Ελλάδα αλλά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσε, έτσι, να εκπληρώσει το μεγάλο προορισμό του ως κύτταρο αναγέννησης των Ελληνικών κοινοτήτων. Ως πρότυπο θα άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία άλλων τοπικών ιστορικο-λαογραφικών μουσείων σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, που όφειλαν να γίνουν κέντρα της πολιτιστικής ζωής του τόπου που βρίσκονταν» έγραφε ο Μάνος Φαλτάϊτς.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα