back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ΣτΕ θα κρίνει τη «μοίρα» των βυζαντινών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης

Η μοίρα των βυζαντινών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης θα κριθεί στις 6 Νοεμβρίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εξετάζεται η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Οι εφτά φορείς που προσέφυγαν στο ΣτΕ παραχώρησαν σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου

Επτά φορείς αρχαιολόγων, συντηρητών και πολιτών πραγματοποιούν εκστρατεία με στόχο την κατά χώραν διατήρηση του μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές για τον Σταθμό Βενιζέλου, που ήταν άλλωστε και ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αττικό Μετρό.

Θα χαθεί η δυνατότητα εγγραφής στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

Μεταξύ των επιχειρημάτων που ακούστηκαν από την κα Λυδία Καρρά, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είναι ότι πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη που ενισχύει την βυζαντινή ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι η Αττικό Μετρό άλλαξε γνώμη 13 μήνες πριν και σταμάτησε το έργο, ενώ με τον προηγούμενο σχεδιασμό της κατά χώρας διατήρησης -ο οποίος ήταν και κοστολογημένος ενώ της απόσπασης και επανατοποθέτησης δεν έχει ακόμη κοστολογηθεί- θα μπορούσε να έχει παραδοθεί το μετρό μέχρι το 2023. Άλλο επιχείρημα που ακούστηκε από τον αρχαιολόγο κο Λιώνη Δέδε είναι «ότι αν αποσπαστεί θα χαθεί η δυνατότητα εγγραφής στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco καθώς θα χαθούν τα δύο απαραίτητα κριτήρια: της αυθεντικότητας και ακεραιότητας. Θα λειτουργεί ως πλαστό σκηνικό».

Από την άλλη ο δικηγόρος κος Φωκίωνας Δεληγιάννης, Πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιά, χαρακτήρισε πλαστό το δίλημμα που τίθεται από την κυβέρνηση αρχαία ή μετρό.

Σημειώθηκε δε στη συνέχεια από άλλους ομιλητές ότι οι συνεχείς μετακινήσεις και αλλαγές περιβάλλοντος θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα ευρήματα.

Τέλος παρουσιάστηκε σειρά παραδειγμάτων όπου αρχαιολογικά ευρήματα αποσπάστηκαν σε μεγάλα δημόσια έργα- όπως για την κατασκευή του αεροδρομίου Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά στη δημιουργία του σταθμού στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Αγία Σοφία- και δεν επανατοποθετήθηκαν ποτέ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα