back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας

Διαβάστε επίσης

Στην παραμομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση του σήμερα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα στα Τίρανα.

«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» τόνισε ο κ Δένδιας ενώ προσέθεσε ότι «η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».

Από την πλευρά του και ο Έντι Ράμα είπε πως «το ζήτημα θα διευθετηθεί από τη διεθνή δικαιοσύνη», ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η «Ελλάδα δεν έχει αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε». Σύμφωνα με τον κ Ράμα η Ελλάδα δεν χρειάζεται να «χρησιμοποιεί» καμία πίεση μέσω Βρυξελλών για να επιλυθούν διμερή ζητήματα. «Είναι πράγματα που λύνονται και θα λυθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως δεν έχει υπάρξει συνυποσχετικό, που συνεπάγεται γραπτή δέσμευση μεταξύ των δύο χωρών

Οι κκ Δένδιας και Ράμα ανακοίνωσαν επίσης ότι οι δύο κυβερνησεις θα συναντηθούν σύντομα για να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα όπως και αυτο του εμπόλεμου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε μάλιστα λόγο για έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του.

Ο κ Δένδιας αναφέρθηκε και στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας του 1996 και όπως είπε «συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».

Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε τις σχέσεις μας ακόμη πιο μπροστά. Είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα», τόνισε και εκτίμησε ότι «όλα μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας» τόνισε ο κ Δένδιας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά ότι «σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μια άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και επισήμανε: «Συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά».

Προσέθεσε ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα επ’ αυτού, μέχρι ακόμη και την εξέταση αναστολής της τελωνειακής ένωσης ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την παραβατική τουρκική συμπεριφορά. Ανέφερε ακόμη την επιστολή του σε Ευρωπαίους ομολόγους του με την οποία ζητά να σταματήσει η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Η ανάρτηση του ΥΠΕΞ από τη συνάντηση Δένδια με Ράμα

Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αλβανίας για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Διεύρυνσης.

Ειδικότερα, η ‘Αννα Πισονέρο σημειώνει:

«Η ΕΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της Ελλάδας για το πώς θα προχωρήσουν στο ζήτημα των θαλασσίων διαφορών τους.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των συνόρων αντιμετωπίζονται πράγματι καλύτερα μέσω του διαλόγου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα