back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα Τίρανα ο Δένδιας για συνομιλίες (και) για θαλάσσιες ζώνες

Διαβάστε επίσης

Στα Τίρανα θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει επαφές με το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας με στόχο την πιθανότητα αναθέρμανσης των επαφών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του Γκεντ Τσακάι, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα αλλά και τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ζήτημα προφανούς σημασίας για την Αθήνα είναι και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας με τον υπουργό να συναντάται σήμερα επίσης με τους Προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Λουλζίμ Μπάσα και Βαγγέλη Ντούλε, αντίστοιχα, καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθεί και το θέμα του εκλογικού νόμου.

Ο κ Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Για θαλάσσιες ζώνες

Προφανώς και η επίσκεψη του κ Δένδια ειδικά σε αυτή τη συγκυρία συνδέεται και με την επιθυμία της χώρα μας να κλείσει η εκκρεμότητα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη γειτονική Αλβανία μετά και τις αντίστοιχες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς ακόμα και με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της συνταγματικότητας που έχουν εγείρει τα Τίρανα από το 2009 με την τότε σχετική συμφωνία. Δεδομένου ότι δεν λειτουργεί Συνταγματικό Δικαστήριο στη χώρα αυτή τη στιγμή, οι δυσκολίες είναι προφανείς.

Το θέμα αυτό δείχνει φυσικά και τα όρια των δυνατοτήτων μιας διμερούς επίλυσης είτε στη βάση της Συμφωνίας του 2009, είτε με τροποποίησή της ανάμεσα στις δύο χώρες. Για τον λόγο αυτό η Αθήνα δεν θα είχε πρόβλημα υπογραφής συνυποσχετικού στην περίπτωση συμφωνίας για προσφυγή στη Χάγη. Το ζήτημα είναι εάν συμφωνούν με αυτή την προοπτική και τα Τίρανα καθώς η χώρα οδεύει σε βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη.

Το θέμα μάλιστα έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τον περασμένο μήνα και ενώ ο Έντι Ράμα βρέθηκε στην Αθήνα έγινε στόχος των πολιτικών του αντιπάλων καθώς θεωρούν ότι ήδη διεξάγονται συνομιλίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Αλβανός πρωθυπουργός. Ο Ράμα έχει επισης αρνηθεί τις κατηγορίες από στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι είχαν ασκηθεί πιέσεις από την Άγκυρα το 2009 προκειμένου να ακυρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα αλλά και τώρα προκειμένου να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε μια τελική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Καταγγελία τουρκικών ενεργειών

Στο μεταξύ, δεδομένης της πρωτοφανούς και κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Συγκεκριμένα, γνωστοποιούν πως με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το υπουργείο προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

– Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

– Επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

– Επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

– Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

– Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

– Πραγματοποίηση από την πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

– Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

– Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα