back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε διπλωματική αντεπίθεση προχωρά η Ελλάδα – Ζητά (και) ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Σε διπλωματική αντεπίθεση έναντι των συνεχιζόμενων επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας περνά τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα.

Με επιστολές του προς τους ομολόγους του από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητά την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία.

Στις εν λόγω επιστολές επισημαίνει εμφατικά τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μαας, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Να σημειωθεί πάντως πως στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανία, η Ισπανια και η Ιταλία δεν αποδέχτηκαν την εισήγηση της Ελλάδας για αναστολή εξαγωγών στρατιωτικού υλικού προς τρίτες χώρες.

Νωρίτερα ο κ Δένδιας ζήτησε με επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Στην επιστολή του ο κ Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας.

Πρόκειται για μια κίνηση με ξεχωριστή σημασία καθώς η χώρα μας υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι η τελωνειακή ένωση Ε.Ε – Τουρκίας είχε αποφασιστεί μόλις το 1995 μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων.  Πιθανή αναστολή της θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της Τουρκίας, αλλά και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.

Αλεξάνδρα  Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα