back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας με 151 ταινίες στη διαδικτυακή έκδοσή του

Διαβάστε επίσης

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας ξεκινά σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr και εκτός από ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών (151 ταινίες), υπόσχεται μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και μάστερκλας με αφορμή τα αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης.

Το 11ο ΦΠΚΑ Online Edition θα διεξαχθεί στις 16-26 Οκτωβρίου 2020, δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας του Festival Scope και Shift72, στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Η πλατφόρμα ανοίγει στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ.
Η αρχή θα γίνει την Κυριακή με το μάστερκλας του καλλιτέχνη Άντριου Κέτινγκ ο οποίος θα συνομιλήσει με την Εύα Στεφανή για το πολυσχιδές έργο του, και η συνέχεια προμηνύεται χορταστική: συζητήσεις για τον Μπορίς Βιάν και τα αδημοσίευτα σενάρια του, τον Λουίς Μπουνιουέλ και την πολύχρονη σχέση του με το Μεξικό, την αποκατάσταση βωβών, εμβληματικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου (“Έκστασις” του Γκουστάβ Μαχατί και “Η Φιλοξενία Μας” του Μπάστερ Κίτον που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ), καθώς κι ένα πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με αφορμή την αγγλική σειρά της Τζέιν Γκάμπριελ “The Hidden War” με θέμα τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, που στην εποχή του δημιούργησε σάλο στην βρετανική τηλεόραση.
Θα παρακολουθήσουμε τρεις ακόμα ξεχωριστές συζητήσεις:

Για το αφροαμερικανικό κινηματογραφικό κίνημα L.A. Rebellion με δυο από τους πρωτεργάτες του Τσαρλς Μπέρνετ και Λάρι Κλαρκ, για τις νέες τάσεις στον σύγχρονο πορτογαλικό κινηματογράφο με τις κινηματογραφίστριες Καταρίνα Βασκονσέλος και Λουίζα Όμεμ και για τον Ελληνικό Κινηματογράφο του Φανταστικού, ένα παραγνωρισμένο είδος στην Ελλάδα, για το οποίο το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει μια μεγάλη ενότητα. Συμμετέχουν: Κ.Αγγελάκος, Δ.Αθανίτης, Α.Αλεξίου, Ν.Ζερβός και Α.Φραντζής. Συντονισμός: Δημήτρης Παναγιωτάτος.

Ας σημειωθεί πως για να συμμετάσχει κάποιος στις συζητήσεις θα πρέπει να κάνει εγγραφή. Μάθετε περισσότερα για όλες τις εκδηλώσεις εδώ και δηλώστε συμμετοχή για όποια σας ενδιαφέρει.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των συζητήσεων:

Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 20:00

Masterclass | Κ για Κέτινγκ και πίσω στην αρχή…

Ο καλλιτέχνης Άντριου Κέτινγκ θα μιλήσει για το έργο και τις μεθόδους του από το πρώιμο έργο του έως τις πιο πρόσφατες συνεργασίες του με την κόρη του Ίντεν. / The artist Andrew Kötting will talk about his work and methods from the very early days through to his most recent collaborations with his daughter Eden.

Συντονισμός: Εύα Στεφανή (ντοκιμαντερίστρια, Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ) / Coordination: Eva Stefani (documentarist, Professor of Film Studies, Media and Communications Department, University of Athens)

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Εγγραφή εδώ.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 19:00

Συζήτηση | Τα αδημοσίευτα σενάρια του Μπορίς Βιάν: η συλλογή ταινιών “Κορίτσια Του Δρόμου Της Νύχτας”

Στο αφιέρωμα “Μπορίς Βιάν: Κινηματογραφικά Όνειρα” περιλαμβάνεται η συλλογή “Rue des Ravissantes” [“Κορίτσια Του Δρόμου Της Νύχτας”], με 5 αξιοσημείωτες μικρού μήκους ταινίες – μεταφορές από νέους σκηνοθέτες, αδημοσίευτων σεναρίων του Μπορίς Βιάν. / The tribute “Boris Vian: Dreams Of Cinema” includes the film anthology “Rue des Ravissantes” [“Ladies Of The Night’s Street”], consisting of five remarkable short films—cinematic adaptions by new directors, from unpublished screenplays by Vian.

Τρεις σκηνοθέτες συζητούν την προσαρμογή των αδημοσίευτων σεναρίων του Vian στην οθόνη: Ζουλιέν Παολίνι, Κλεμάνς Μαντλέν Περντριγιά (Ο Καουμπόι Της Νορμανδίας), Κλοέ Λαρουσί (Ο Φάουστ Μας)

Συντονισμός: Όλια Βερροιοπούλου / Coordination: Olia Verriopoulou

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα γαλλικά με επιλογή ταυτόχρονης μετάφρασης στα ελληνικά από τα γαλλικά. Εγγραφή εδώ.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου στις 18:00

Συζήτηση

Ψευδαίσθηση και όνειρο: Ο Μπουνιουέλ στο Μεξικό, ή το πιο παράξενο θέαμα

Σύμβολο της κινηματογραφικής πρωτοπορίας του σουρεαλισμού, ο Λουίς Μπουνιουέλ πήγε τυχαία στο Μεξικό το 1946, όπου σκηνοθέτησε 20 από τις 32 χαρακτηριστικές ταινίες του, συμπεριλαμβανομένου του “Εξολοθρευτή Αγγέλου”. Αυτή η απροσδόκητη αλλαγή στην καριέρα του διαμόρφωσε τα μοναδικά έργα του, καθώς δημιούργησε παραλλαγές πάνω στον εγκλεισμό και ανεπανάληπτες σάτιρες για τη θρησκεία και τον ανδρισμό.

Ομιλήτρια: Γκαμπριέλα Τρουχίγιο / Speaker: Gabriela Trujillo

Η Δρ. Γκαμπριέλα Τροχίγιο είναι δοκιμιογράφος και πρώην καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Ecole du Louvre και NYU-Paris, ειδική στις πρωτοπορίες της Λατινικής Αμερικής, εργάζεται επί του παρόντος στη Γαλλική Ταινιοθήκη. Το 2020 θα δημοσιεύσει ένα βιβλίο για τον Μάρκο Φερέρι.

Συντονισμός: Σελίν Ρουιβό (ανεξάρτητη ειδήμονας στην αποκατάσταση φιλμ)

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Εγγραφή εδώ.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στις 10:30

Συζήτηση

Αποκατάσταση μιας αρχικής κόπιας φιλμ: Οι αποκαταστάσεις των ταινιών “Έκστασις” (1932) του Γκουστάβ Μαχατί και “Η Φιλοξενία Μας” (1923) του Μπάστερ Κίτον

Υπεύθυνοι κινηματογραφικών αρχείων και ειδήμονες στην αποκατάσταση του φιλμ συζητούν για τις διαδικασίες αποκατάστασης δυο σημαντικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ομιλητές:
– Ματέι Στρναντ (Επικεφαλής των επιμελητών των Εθνικών Κινηματογραφικών Αρχείων της Τσεχίας, επικεφαλής του προγραμματισμού και της πρόσβασης στις συλλογές της Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων, FIAF)
– Μαρία Κομνηνού (Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επικεφαλής της αποκατάστασης των “Απάχηδων των Αθηνών”)
– Ζαν Πομό (Αποκατάσταση και επιμέλεια, Εθνικά Κινηματογραφικά Αρχεία της Τσεχίας)
– Σερζ Μπρόμπεργκ (Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Lobster Films, συντηρητής φιλμ)

Συντονισμός: Σελίν Ρουιβό (ανεξάρτητη ειδήμονας στην αποκατάσταση φιλμ)

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά με επιλογή ταυτόχρονης μετάφρασης στα ελληνικά από τα αγγλικά. Εγγραφή εδώ.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στις 20:00

Στρογγυλή τράπεζα

Ελλάδα: Ο Κρυμμένος Πόλεμος: Σκέψεις για την αναπαράσταση του εμφυλίου πολέμου 34 χρόνια μετά την πρώτη του τηλεοπτική μετάδοση

Το ντοκιμαντέρ της Τζέιν Γκάμπριελ για τον Εμφύλιο αντιπαραθέτει γα πρώτη φορά τους Βρετανούς πρωταγωνιστές της στρατιωτικής και πολιτικής παρέμβασης στην Ελλάδα με ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ καθώς και με απλούς αγωνιστές της Αντίστασης. Αυτό το ντοκιμαντέρ ξεσήκωσε “τη μεγαλύτερη συζήτηση στα χρονικά της βρετανικής τηλεόρασης”. 34 χρόνια μετά επιχειρούμε μια αποτίμηση.

Ομιλητές:

Τζέιν Γκάμπριελ (Παραγωγός και σκηνοθέτης της σειράς “Ελλάδα: Ο Κρυμμένος Πόλεμος”)
Γιάνης Γιανουλόπουλος (Ιστορικός σύμβουλος της σειράς, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τζέλα Βαρνάβα Σκούρα (Ερευνήτρια και υπεύθυνη συνεντεύξεων στην σειρά “Ελλάδα: Ο Κρυμμένος Πόλεμος”, Ψυχολόγος της εκπαίδευσης, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ)
Ηλίας Νικολακόπουλος (Πολιτικός επιστήμονας, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α, Πρόεδρος του Δ.Σ. στα Α.Σ.Κ.Ι.)
Συντονισμός: Μαρία Κομνηνού

Στη συζήτηση θα υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας από τα αγγλικά στα ελληνικά και από τα αγγλικά στα ελληνικά. Εγγραφή εδώ.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 20:00

Συζήτηση

Το αφροαμερικανικό κινηματογραφικό κίνημα L.A. Rebellion: Τσαρλς Μπέρνετ και Λάρι Κλαρκ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μετά τις ταραχές στο Γουάτς του Λος Άντζελες, του συνεχιζόμενου Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων καθώς και του κλιμακούμενου πολέμου του Βιετνάμ, μια ομάδα αφροαμερικανών φοιτητών σπούδαζαν κινηματογράφο στο πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, UCLA. Αυτοί οι καλλιτέχνες δημιούργησαν το επονομαζόμενο κίνημα “L.A. Rebellion”. Πέρα από τις ίδιες τις ταινίες, το κίνημα “LA Rebellion”αξίζει να βρει μια θέση στην ιστορία του κινηματογράφου για το ουτοπικό όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, για την ευαισθησία στα παιδιά και τα θέματα κοινωνικού φύλου, για την αμφισβήτηση της εξουσίας, την υποστήριξη των απελευθερωτικών κινημάτων του Τρίτου Κόσμου και βεβαίως για την έκφραση της μαύρης περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε μια εις βάθος συζήτηση με δύο από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του κινήματος.

Ομιλητές: Τσαρλς Μπέρνετ, Λάρι Κλαρκ
Συντονιστής: Ιάκωβος Σκενδερίδης

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Εγγραφή εδώ.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 18:00

Συζήτηση

Νέες Τάσεις στον σύγχρονο πορτογαλικό κινηματογράφο

Οι κινηματογραφίστριες Καταρίνα Βασκονσέλος (“Οι Μεταμορφώσεις Των Πουλιών”) και Λουίζα Όμεμ (“Σουζάν Νταβό”) συζητούν με την προγραμματίστρια Νίνα Βελιγράδη για την πορτογαλική σκηνή: ποια είναι τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου πορτογαλικού κινηματογράφου, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ως δημιουργοί καθώς και για τον ρόλο του κοινού και των θεσμών.

Ομιλήτριες:
Καταρίνα Βασκονσέλος (σκηνοθέτις και παραγωγός από τη Λισαβόνα)
Λουίζα Όμεμ (σκηνοθέτις, ιδρύτρια και παραγωγός της εταιρείας Terratreme Filmes, με έδρα τη Λισαβόνα)
Συντονισμός: Νίνα Βελιγράδη / Coordination: Nina Veligradi

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Εγγραφή εδώ.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 20:00

Συζήτηση

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος του Φανταστικού

Με αφορμή το αφιέρωμα “Ο Ελληνικός Κινηματογράφος του Φανταστικού” το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά, η συζήτηση θα φέρει στο φως το παραγνωρισμένο αυτό είδος του ελληνικού κινηματογράφου.

Ομιλητές:
Κυριάκος Αγγελάκος (σκηνοθέτης)
Δημήτρης Αθανίτης (σκηνοθέτης)
Αλέξης Αλεξίου (σκηνοθέτης)
Νίκος Ζερβός (σκηνοθέτης)
Άγγελος Φραντζής (σκηνοθέτης)
Συντονισμός: Δημήτρης Παναγιωτάτος (σκηνοθέτης, συγγραφέας)

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά. Εγγραφή εδώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα