back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια ημέρα διατροφής και επισιτισμού

Διαβάστε επίσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο FAO, ο οποίος αποτελείται από 194 χώρες μέλη και έχει παρουσία σε περισσότερες από 130 χώρες, ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού και έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον αγώνα κατά της φτώχειας, της πείνας και του υποσιτισμού κατά τα τελευταία 75 χρόνια.

Παράλληλα, εργάζεται για την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και για τη διασφάλιση της τακτικής πρόσβασης των ανθρώπων σε αρκετά ποιοτικά τρόφιμα, ώστε να είναι σε θέση να ζήσουν μια δραστήρια και υγιή ζωή. Θέμα του φετινού εορτασμού (2020): «Μαζί στην Καλλιέργεια, στην Διατροφή, στην Βιωσιμότητα: Οι Δράσεις μας είναι το Μέλλον μας».

Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών.

Αντίθετα στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας εξαιτίας χρόνιων καταστάσεων αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών, ο άλλος μισός αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων διατροφής που σχετίζονται είτε με την υπερκατανάλωση τροφίμων είτε με στρεβλές εικόνες που παράγει ο δυτικός τρόπος ζωής.

Τονίζοντας την επίδραση των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης χρήσης βιοκαυσίμων στην ποσότητα, τις τιμές και την ποιότητα των τροφίμων παγκοσμίως, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δίνει ταυτόχρονα το έναυσμα για να προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες μας και το διατροφικό μας μέλλον!

Φέτος, ο εορτασμός έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την ίδρυση του FAO, σε μια μοναδική και δύσκολη χρονιά. Ο διεθνής οργανισμός κάνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη, καθώς και για παροχή βοήθειας σε όλους τους πληθυσμούς και ειδικά στους πιο ευάλωτους, ώστε να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19, μέσω του μετασχηματισμού των συστημάτων τροφίμων και της εξάλειψης των επίμονων ανισοτήτων και των ανεπαρκειών τους, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά και ικανά να προσφέρουν υγιή διατροφή για όλους και αξιοπρεπή διαβίωση στους εργαζόμενους στα συστήματα τροφίμων.

Η Ραγδαία εξέλιξη όμως του σύγχρονου τρόπου ζωής, η μείωση του ελεύθερου χρόνου, η μετεξέλιξη της οικογενειακής δομής και η επακόλουθη υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν στην κατανάλωση έτοιμου και τυποποιημένου φαγητού.

Αυτό αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία σήμερα. Η Υγιεινή Διατροφή είναι σημαντική για όλους και σε όλα τα στάδια της ζωής του ατόμου και σημαίνει ότι :

  • Δεν πρέπει παραλείπουμε κανένα από τα γεύματά μας και οι επιλογές μας να είναι πλούσιες , υγιεινές σνακ με λίγα λιπαρά και θερμίδες.
  • Δεν παραλείπουμε ποτέ και καμία ομάδα τροφίμων από την καθημερινότητά μας. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη όλες τις ομάδες τροφίμων, από τα φρούτα και τα λαχανικά εώς και τα «καλά» λιπαρά.
  • Σημαντικό είναι, να εντάσσουμε στην μας διατροφή τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.
  • Να Καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε (5) μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, τα οποία αποτελούν σύνθετους υδατάνθρακες .
  • Πρέπει πάντα να συνοδεύουμε τα γεύματα μας με σαλάτα εποχής.
  • Σημαντική είναι, η κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές την εβδομάδα, τα οποία είναι χαμηλά σε θερμίδες και μας βοηθούν στη διατήρηση του βάρους μας
  • Δεν παραλείπουμε από το πρόγραμμα διατροφής μας τα ψάρια κυρίως τα ψαράκια τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Αποφεύγουμε προϊόντα με υψηλές ποσότητες σε αλάτι όπως τα αλμυρά σνακ, αλμυρά τυριά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, παστά κ.α. και Επίσης αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού στο πιάτο μας μετά το μαγείρεμα
  • Αποφεύγουμε τα junk food και τα κορεσμένα λιπαρά.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοόλ, αντικαθιστώντας τα με φρέσκους χυμούς, πράσινο τσάι και φυσικά το νερό που αποτελεί το θεμέλιο για καλύτερη υγεία και άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα μας
  • Λέμε ΟΧΙ στα προϊόντα με αυξημένα λιπαρά ή αφαιρούμε το ορατό λίπος από τα κρέατα
  • Επιλέγουμε την κατανάλωση του άπαχου κρέατος και των γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά
  • Σημαντικό είναι επίσης είναι να μειωθεί η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Δεν ξεχνάμε εννοείτε το κυριότερο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, που δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λιπαρό το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία με τα «καλά» λιπαρά. Δεν υπερβαίνουμε τα όρια, καταναλώνουμε πάντα με μέτρο.
  • Εντάσσουμε την άσκηση στη ζωή μας.

Κώστας Παπανελόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα