back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ευ. Στυλιανίδης στον Αθήνα 9.84: “Δεν είναι λογικό Ελλάδα και Τουρκία, δύο κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να συγκρούονται για ζητήματα που έχει διευθετήσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας”

Διαβάστε επίσης

Δεν είναι λογικό η Ελλάδα και η Τουρκία ,δύο κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ να συγκρούονται κατά αυτό τον τρόπο για ζητήματα, τα οποία έχει διευθετήσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας”, τόνισε ο βουλευτής ΝΔ και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιάννη Λαυράνο.

Εκτίμησε ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι ενοχλημένες, αιφνιδιασμένες και προσβεβλημένες από τη στάση της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν. Θέλουν να κερδίσουν χρόνο -πρόσθεσε – για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο.

Πρέπει και η ΕΕ να συνειδητοποιήσει ότι όταν μιλάει για κυρώσεις ,πρέπει να δημιουργήσει έναν αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων, για μην χάνεται κάθε φορά μέσα στη γραφειοκρατία των αποφάσεων” συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης ,επισημαίνοντας ότι “θα έπρεπε σήμερα να αποφασιστεί και αυτό προσπαθεί και η κυβέρνηση, μια ευθεία καταγγελία και αποδοκιμασία προς την Τουρκία και να αποφασιστεί ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων ,με συγκεκριμένο χρόνο συμμόρφωσης, αλλά να ξέρει και ο ίδιος ο Ερντογάν ότι θα υπάρξουν συνέπειες από την πολιτική που ακολουθεί”.

Όπως σημείωσε: “Η Αμερική είναι η δύναμη που μέχρι τώρα έχει εγγυηθεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια. Έσπασε το εμπάργκο των όπλων στην Κύπρο ,όταν προκλήθηκε από την Τουρκία και παράλληλα αποφάσισε να διευρύνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ελλάδα ,όταν είδε τους Τούρκους να αγοράζουν πυραύλους S 400 από τη Ρωσία και να μην διευκολύνουν τον αγώνα που έδιναν οι ΗΠΑ στο Ιράκ ,με τη βάση του Ιντζιρλίκ”.

Πιστεύω σε μια πιο αποφασιστική στάση της Ευρώπης και θεωρώ ότι μπορεί να παίξει και καταλυτικό ρόλο. Όταν όμως η Γερμανία έχει 36 δις εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις στην τουρκική αγορά ,οι αποφάσεις της δεν είναι μόνο γεωπολιτικές αλλά και οικονομικές” υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός .

Και πρόσθεσε : “Αυτό που εμείς πρέπει να καταφέρουμε ,με τη βοήθεια και άλλων ευρωπαϊκών κρατών και συνομιλώντας και με τη Γερμανία (για να πείσουμε και εκείνη) είναι ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως Ευρώπη ,αν θέλουμε να παραμείνουμε Ευρώπη. Θα περιμένουμε έως τον Δεκέμβριο για να δούμε τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία. Ως κρίσιμος χρόνος ορίζεται ο Ιανουάριος, λόγω και των αμερικανικών εκλογών. Μέχρι τότε δεν πρέπει να απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα. Και για να μην γίνεται αυτό θα πρέπει πάντα η Ελλάδα να βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιδράσει άμεσα ,όταν στην πράξη επιδιώκεται η κατάλυση τέτοιων δικαιωμάτων”.

“Η αιγιαλίτιδα ζώνη έως και τα 12 μίλια ,από τα νησιά ή από την κυρίως χώρα ,συμβολίζει την εθνική μας κυριαρχία, είναι ένα δικαίωμα που εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε” τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και ερωτηθείς εάν διαφοροποιείται από τη δήλωση του κυρίου Γεραπετρίτη ο βουλευτής της ΝΔ είπε: “Δεν επιδέχεται αμφιβολία αυτό που σας λέω, γιατί είναι κομμάτι αναπόσπαστο του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι μονομερής πράξη που γίνεται από τα κράτη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12 μίλια”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα