back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Α. Διαμαντοπούλου στον Αθήνα 9.84: “Πολύ θετική εξέλιξη ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί πλέον πιο καθαρή γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα “

Διαβάστε επίσης

“Είναι πολύ θετική εξέλιξη ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί πλέον πιο καθαρή γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα και έχει εντάξει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην ευρωτουρκική ατζέντα” τόνισε η Πρόεδρος του δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αθήνα 9.84 με την Κατερίνα Παπαβασιλείου. “Δεν είναι πια ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ένα ευρωτουρκικό, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο θέμα ενδεχόμενων κυρώσεων εκτίμησε ότι τα μέτρα θα είναι σταδιακά, επισημαίνοντας ότι “θεωρεί ότι υπάρχει αλλαγή στάσης συνολικά της Ευρώπης και είναι θετική για την Ελλάδα”. Πρόσθεσε όμως ότι “όσο πιο γρήγορα εφαρμοστούν, τόσο πιο συγκεκριμένα θα είναι τα αποτελέσματα. Τα μέτρα είναι σημαντικά για να αλλάξουν τα δεδομένα, εκτός και αν η τουρκική ηγεσία της Τουρκίας έχει πάρει αποφάσεις εκτός διεθνούς πλαισίου”.

Η πρώην υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.
Όπως είπε “δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα γίνει. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο αλλάζουν όλα τα δεδομένα, όχι μόνο στη σχέση μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας, αλλά σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στη σχέση Ευρώπης -Τουρκίας.

Ερωτηθείσα για την αντιπαράθεση κυβέρνησης -αντιπολίτευσης για το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε: “επειδή ένα κόμμα φέρεται διαφορετικά στην αντιπολίτευση και διαφορετικά στην κυβέρνηση ,στη συγκεκριμένη φάση είναι θετική για την κυβέρνηση η πίεση που ασκείται από την αντιπολίτευση, όπως ήταν θετικό για την προηγούμενη κυβέρνηση η πίεση που ασκήθηκε, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. ‘Εχει την υπερβολή της η πρόταση για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά η πίεση της αντιπολίτευσης, δεν είναι αρνητικό για την κυβέρνηση ” τόνισε.

Για την υποψηφιότητά της για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι αποτέλεσε έκπληξη για την ίδια το τηλεφώνημα που δέχθηκε πριν από δέκα ημέρες από τον Πρωθυπουργό.

Χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Μητσοτάκη ως σημαντική κίνηση εξωστρέφειας της χώρας ,καθώς -όπως είπε -εμφανιζόμαστε ως μια από τις 30 ανεπτυγμένες χώρες που διεκδικούμε ρόλο στο διεθνές στερέωμα. Είναι σημαντικό Έλληνες να βρίσκονται στις ηγεσίες μεγάλων Οργανισμών.

Η κ. Διαμαντοπούλου αρνήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις -κυρίως εντός της αντιπολίτευσης- που πυροδότησε η υποψηφιότητά της.  “Η επιλογή του Πρωθυπουργού δεν έχει σχέση με διορισμό. Είναι μια συζήτηση χωρίς περιεχόμενο και βάθος, η οποία θα κρατήσει 2-3 μέρες” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Από το 2013 έχω αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή, είμαι στην πολιτική ζωή της χώρας ,αλλά όχι μέσα από κομματικό μετερίζι”.

Τέλος ερωτηθείσα αν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε : “Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι επιλέγει ανθρώπους που τα βιογραφικά τους και η διαδρομή τους ταιριάζουν με τη θέση που διεκδικείται και όχι με στενά κομματικά κριτήρια. Και αυτό πρέπει να το χειροκροτήσουμε, ως πολιτική αντίληψη που ξεφεύγει από τα στενά κομματικά πλαίσια “.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα