back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Δημήτρης Κουσουρής στον Αθήνα 9.84: «Τελειώσαμε με τον πυρήνα και την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν τελειώσαμε όμως με τον φασισμό»

Διαβάστε επίσης

Ο Δημήτρης Κουσουρής, επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, πριν από 22 χρόνια, ήρθε αντιμέτωπος με την ωμή βία των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Χτυπήθηκε άγρια το 1998 μαζί με τον επίσης φοιτητή Ηλία Φωτιάδη και τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Καραμπατσόλη, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Ηταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ και βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να συμπαρασταθεί σε διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί για κινητοποιήσεις κατά του διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Οι Χρυσαυγίτες βρίσκονταν εκεί επίσης σε συμπαράσταση δικών τους συλληφθέντων. Εντόπισαν τους τρεις σε καφετέρια και τους επιτέθηκαν με σφοδρότητα, χωρίς την παραμικρή διένεξη . Ο Κουσουρής δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κρανίο, έμεινε για περισσότερο από ένα μήνα στην εντατική και η ανακρίτρια που του πήρε κατάθεση λεγόταν Μαρία Λεπενιώτη και πρόκειται για τη Πρόεδρο στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα, ο Δημήτρης Κουσουρής μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου για το ναζιστικό μόρφωμα, την απόφαση της Δικαιοσύνης, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη μητέρα του.

Αναλυτικά, αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

«Δεν είμαι το πρώτο θύμα της Χρυσής Αυγής, απλά με τους συναδέλφους μου, χτυπηθήκαμε μέχρι θανάτου. Υπήρχαν κι άλλα χτυπήματα πριν από εμάς. Τουλάχιστον μια πενταετία.

Ένιωσα ανακούφιση και ικανοποίηση με το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, όπως και όλος ο κόσμος που είχε μαζευτεί στο Εφετείο. Αν ήμουν στην Αθήνα θα ήμουν στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. Την μοιράστηκα την εικόνα μαζί με φίλους που ήταν εκεί και με πήραν τηλέφωνο να μου πουν τι έγινε.

Σε ότι με αφορά, το χτύπημα των χρυσαυγιτών, είναι ένα παρελθόν που με κυνηγά. Ακολούθησε μία δεκαετής δικαστική διαδικασία, που το τέλος της συνέπεσε με την έναρξη της πολιτικής ανόδου της Χρυσής Αυγής, την είσοδό της στη Βουλή και τη κορύφωσης της εγκληματικής της δράσης. Όλα αυτά ήταν γνωστά επί χρόνια αλλά μέρος του πολιτικού συστήματος και πολλοί δημοσιογράφοι για κάποιο λόγο ….ξεχνιόντουσαν και την παρουσίαζαν ως κανονικό κόμμα και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Είναι γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή διέθετε και διαθέτει διαύλους και στηρίγματα στην αστυνομία και στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού. Έχουμε τελειώσει με τον πυρήνα και την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης. Φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε ζωές για να φτάσουμε επιτέλους μέχρι την δίωξη της συγκεκριμένης συμμορίας. Ωστόσο, δεν τελειώσαμε με το ζήτημα του φασισμού και της εγκληματικής δράσης. Απέχουμε πολύ ακόμα, ωστόσο η δικαστική απόφαση αποτελεί ένα βήμα

Όταν το 2013 ασκήθηκε δίωξη μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βρέθηκαν και δεκάδες υποθέσεις που για κάποιο λόγο παρέμεναν κλειδωμένες σε κάποιο συρτάρι και άρχισαν οι ανακριτικές διαδικασίες ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή.

Αυτές οι επιθέσεις είχαν γίνει και είχαν κόστος. Η κατάθεσή μου το 2017, ήταν μια εμπειρία επανάληψης όλων των δικών μας, ήταν ωστόσο και ένα χρέος απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Ένα ελάχιστο χρέος απέναντι στα θύματα και στη μνήμη των νεκρών από τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα