back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θανάσης Εξαδάκτυλος στον Αθήνα 9.84: «Δύσκολες οι προβλέψεις για τέλος της πανδημίας και εμβόλιο. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, το μόνο που έχουμε μέχρι την άνοιξη του 2021»

Διαβάστε επίσης

«Δεν έχει χρειαστεί ακόμη να χρησιμοποιηθούν οι εσωτερικές ή οι εξωτερικές εφεδρείες του υγειονομικού συστήματος. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 60% στην Αττική και γύρω στο 40% στην επικράτεια. Πρόκειται για διαχειρίσιμη κατάσταση» εκτίμησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.
Σημείωσε ότι «είμαστε στο πορτοκαλί και πουθενά στο κόκκινο», διευκρινίζοντας ωστόσο πως «η Αττική μπορεί να πάει στο ύψιστο σημείο συναγερμού, σε περίπτωση εφησυχασμού.»
Για το χρονικό ορίζοντα παραγωγής του εμβολίου παρέπεμψε στην άνοιξη του 2021, σημείωσε ότι «το μόνο που έχουμε μέχρι τότε είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας» ενώ επισήμανε ότι είναι αναγκαία μεγαλύτερη προσπάθεια σε δυσκολότερες συνθήκες για την επίτευξη των εξαιρετικών επιδόσεων της προηγούμενης άνοιξης, αλλά και του στόχου να μείνει ανοικτή η οικονομία.

Αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΜΕΘ

«Σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη μπορούμε να πούμε ότι όντως είμαστε καλύτερα, αλλά η αναμέτρηση είναι σε σχέση με τις εξαιρετικές επιδόσεις της προηγούμενης άνοιξης. Τον χειμώνα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, εφόσον θέλουμε να διατηρηθούν ανοικτές κοινωνία και οικονομία.»

«…όσον αφορά στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας, μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ούτε εσωτερικές, ούτε εξωτερικές εφεδρείες, αλλά η κατάληψη των κλινών ΜΕΘ για τη θεραπεία ανθρώπων με covid είναι στο 60% στην Αττική και γύρω στο 40% στην υπόλοιπη επικράτεια. Κατά συνέπεια, είμαστε σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση, στο πορτοκαλί και όχι στο κόκκινο, πουθενά στην Ελλάδα. Και η Αττική στο πορτοκαλί βρίσκεται αλλά εάν επαναπαυθούμε μπορεί να οδηγηθούμε στο κόκκινο.»

ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ – ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

«Σε σχέση με τα φάρμακα, η χλωροκίνη αποδείχθηκε όχι και τόσο ασφαλής επειδή εμφάνισε παρενέργειες, ενώ αντίθετα κρίθηκαν αποτελεσματικές οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα και ένα είδος κορτιζόνης, τη δεξαμεθαζόνη» εξήγησε ο κ Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά στο εμβόλιο, υπενθύμισε ότι διανύουμε την τρίτη ερευνητική φάση για την παραγωγή του, σημειώνοντας πως θα πρέπει να εμμένουμε στην τήρηση των μέτρων προστασίας και να είμαστε σε ετοιμότητα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021.«Εμβόλιο στον δυτικό κόσμο δεν έχουμε ακόμα. Είμαστε στην τρίτη φάση και θα πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου να μιλάμε για ασφαλές εμβόλιο. Είναι κάτι που ακόμα το περιμένουμε, οπότε μας μένει η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Οι προβλέψεις για το τέλος της πανδημίας είναι πολύ δύσκολες. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ταλαιπωρία και την Άνοιξη του 2021.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα