back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Save the Children: “Σημαντική άνοδος” της παράτυπης μετανάστευσης από τον Λίβανο

Διαβάστε επίσης

Εκατοντάδες άνθρωποι από τον Λίβανο προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Κύπρο, λόγω της οικονομική κρίσης στη χώρα που έχει βυθίσει επιπλέον 650.000 παιδιά στη φτώχεια, ανακοίνωσε η Save the Children.

Από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο η μη κυβερνητική οργάνωση μέτρησε 21 απόπειρες απόπλου, έναντι μόλις 17 στο σύνολο του 2019.

Το φαινόμενο αυτό, που οφείλεται κυρίως στην άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που διέρχεται ο Λίβανος και στη φτωχοποίηση του πληθυσμού της χώρας, σημείωσε “σημαντική αύξηση” τον Σεπτέμβριο. Στη διάρκεια του μήνα αυτού “230 άνθρωποι με πέντε πλοιάρια εστάλησαν πίσω στον Λίβανο, αφού προσπάθησαν να διασχίσουν τη θάλασσα και να φτάσουν στην Κύπρο”, ανέφερε η βρετανική ΜΚΟ.

Οι απόπειρες αυτές, που συχνά γίνονται με αυτοσχέδια πλεούμενα, έχουν ήδη κοστίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, σύμφωνα με τη Save the Children, η οποία έχει συλλέξει πολλές μαρτυρίες μεταναστών.

“Αρχίσαμε να μετράμε τις ημέρες μέχρι τον θάνατό μας, πίνοντας νερό από τη θάλασσα”, διηγήθηκε ένας έφηβος.

“Παιδιά είδαν τις μητέρες τους να πεθαίνουν, ενώ γονείς χρειάστηκε να δέσουν τα πτώματα των παιδιών τους στα πλαϊνά του πλοίου ώστε να μην τα χάσουν στη θάλασσα”, κατήγγειλε η ΜΚΟ.

Ένας 12χρονος Σύρος είδε τη μητέρα του να πεθαίνει την όγδοη και τελευταία ημέρα μιας αποτυχημένης απόπειρας διάπλου της Μεσογείου. “Ταξιδεύαμε επί περίπου 20 ώρες προτού μας τελειώσουν τα καύσιμα. Μετά μας είπαν ότι χαθήκαμε”, δήλωσε.

Η άνοδος των τιμών, η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, η έλλειψη βασικών προϊόντων έχουν “καταστρέψει τα μέσα διαβίωσης” του πληθυσμού του Λιβάνου, επεσήμανε η Save the Children.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, “επιπλέον 650,000 παιδιά στον Λίβανο έχουν βυθιστεί στη φτώχεια τους τελευταίους έξι μήνες”.
Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα