back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας”.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θεσπίζεται Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και εισάγονται ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση σκοπός των προωθούμενων διατάξεων είναι η θέσπιση διαδικασίας πρόσβασης οφειλετών σε σαφή και διαφανή εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης, τα οποία μπορούν να εντοπίζουν περιστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα, καθώς και να επισημαίνουν στον οφειλέτη την ανάγκη άμεσης αντίδρασης.

Στα εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης περιλαμβάνονται ηλεκτρονικοί μηχανισμοί ειδοποίησης του οφειλέτη, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες παρεχόμενες από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών και τους Επαγγελματικούς Φορείς, όπως τα Επιμελητήρια και οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι.

Οι οφειλέτες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα πρόσβασης στα εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και στις διαδικασίες και τα μέτρα αναδιάρθρωσης και απαλλαγής από το χρέος. Το νομοσχέδιο αποτελείται από 270 άρθρα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη για την επιδότηση καταβολής δόσεων αποπληρωμής δανείων πρώτης κατοικίας υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται για επεξεργασία, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη στις 10:00 πμ.

Δείτε ΕΔΩ τον νέο νομοσχέδιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα