back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο – Βερολίνο προς ‘Αγκυρα : “Σταματήστε τα παιγχνίδια”

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο: το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ1, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τη νέα μονομερή τουρκική ενέργεια. Η οποία (ενέργεια), πρόσθεσε, σαφώς και θα επηρεάσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο». Γι’ αυτό, συνέχισε, «είχαμε προνοήσει ώστε εγκαίρως να έχουμε μέσα στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή, που είναι πολύ συγκεκριμένη: δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, διαφορετικά ως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Χάικο Μάας πριν αναχωρήσει για Αθήνα -Λευκωσία – “Η Άγκυρα να σταματήσει τα παιχνίδια”

Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

“Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα”, επεσήμανε ο κ. Μάας σε δηλώσεις του την Τρίτη, προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Δεν πάει  στην Άγκυρα ο Χάικο Μαας

Η απόφαση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας να μη μεταβεί τελικά στην Άγκυραενώ αναμένεται στην Λευκωσία και την Αθήνα διαδοχικά, ακολουθεί τη χθεσινή δήλωση του  Γερμανού  κυβερνητικού  εκπροσώπου  τη Δευτέρα, στον απόηχο της νέας έκδοσης τουρκικής NAVTEX για το Ορούτς Ρέις:«Θα ήταν ασύνετο να αρχίσει η Τουρκία έρευνες ξανά σε αμφισβητούμενη περιοχή», δήλωσε αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο .

Ο  γρίφος της Συνόδου Κορυφής των 27 

Το ενδιαφέρον της Αθήνας εστιάζει τώρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργασίες της οποίας σηκώνουν αυλαία την προσεχή Πέμπτη . Κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας..

Το «Ορούτς Ρέις» και τα Βαρώσια

Η ενέργεια με το «Ορούτς Ρέις» σαφώς και επηρεάζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών, υποστήριξε ο Γ. Γεραπετρίτης, όπως επηρεάζει και η «αμετροεπής ενέργεια» να ανοίξουν τα Βαρώσια, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπό τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλει, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία. Και η Ελλάδα έθεσε ως αποκλειστική προϋπόθεση για να κατέλθει σε μια συζήτηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο μόνο το ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια με επιθετικό χαρακτήρα. Όταν συζητάς για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί το ένα από τα δύο μέρη να παραβιάζει αυτές τις ίδιες τις θαλάσσιες ζώνες», ξεκαθάρισε.

«Η πεποίθησή μας είναι ότι θα πρέπει να συζητήσουμε επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε επίσης, αλλά «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με αυτό το χρονοδιάγραμμα που ετέθη, τότε θα επέλθουν τα επόμενα βήματα, τα οποία έχει προδιαγράψει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επέμεινε. Και, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελληνική Δημοκρατία», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο Γ. Γεραπετρίτης.

Αιτία της τουρκικής επιστροφής στην τακτική της κλιμάκωσης οφείλεται  στην άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν φόρουμ για συζήτηση οποιασδήποτε άλλης διαφοράς, από εκείνη της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και χωρικά ύδατα).  Η Τουρκία επιμένει στον  εφ’ όλης της ύλης διάλογο  και αυτόκατέστη σαφές  κατά την σύντομη συνάντηση  που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του στην Μπρατισλάβα την περασμένη Πέμπτη.

Ερντογάν : Συνεχή βήματα κλιμάκωσης της έντασης από την Ελλάδα

Για «συνεχή βήματα κλιμάκωσης της έντασης από την Ελλάδα» έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν δήλωσε στον Μισέλ ότι απαιτείται πρόοδος στη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα κάνει συνεχή βήματα κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση της Άγκυρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αναμένει «στερεά βήματα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεξαγωγή περιφερειακής διάσκεψης με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκύπριων.

Newsroom Αθήνα 984 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα