back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Η απατηλή ζωή των ενηλίκων» της Έλενα Φερράντε

Διαβάστε επίσης

Το νέο πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα της διάσημης Ιταλίδας συγγραφέως μετά την «Τετραλογία της Νάπολης».

Η έφηβη Τζοβάννα ζει στο απόλυτα ασφαλές περιβάλλον μιας αστικής συνοικίας της Νάπολης. Κάποια στιγμή, εντελώς τυχαία, γίνεται μάρτυρας μιας κρυφής συζήτησης των γονιών της και ανατρέπεται όλη της η εικόνα. Ο γυάλινος κόσμος της θρυμματίζεται, μυστικά και ψέματα βγαίνουν στην επιφάνεια και τίποτα δεν είναι όπως έδειχνε αρχικά. Εκεί όπου όλα φαίνονταν σταθερά και ακλόνητα, το χάος επικρατεί. Και τελικά η κεντρική ηρωίδα ψάχνει το πραγματικό της πρόσωπο σε μια διαδικασία προσωπικής ολοκλήρωσης και συναισθηματικής ωρίμανσης.

Όλα τα γνωστά μοτίβα, γνώριμα από τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως με την άγνωστη ταυτότητα, είναι παρόντα. Και αυτή τη φορά παραδίδει ένα μυθιστόρημα αργής και βασανιστικής ενηλικίωσης ενός κοριτσιού στην πορεία διαμόρφωσης του δικού της εαυτού. Κάτι που για να το πετύχει, χρειάζεται πρώτα να βουτήξει βαθιά στον ψεύτικο κόσμο των ενηλίκων με αβυσσαλέες τις διαφορές μεταξύ του είναι και του φαίνεσθαι.

«Ο καιρός της εφηβείας μου είναι αργόσυρτος, πλασμένος από μεγάλα γκρίζα κενά και αναπάντεχα εξάρματα, πράσινα, κόκκινα ή βιολετιά. Τα κενά δεν έχουν ώρες, μέρες, μήνες, χρονιές και οι εποχές τους είναι αβέβαιες, κάνει ζέστη και κρύο, βρέχει και έχει λιακάδα. Ούτε και τα ψηλώματα έχουν μια σταθερή εποχή, το χρώμα είναι αυτό που μετράει περισσότερο από οποιαδήποτε ημερομηνία. Εξάλλου, σημασία δεν έχει η διάρκεια της απόχρωσης που παίρνουν κάποια συναισθήματα, όποιος γράφει το ξέρει αυτό».

Το μυθιστόρημα της Έλενα Φερράντε «Η απατηλή ζωή των ενηλίκων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Δήμητρας Δότση. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν επίσης τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως «Βάναυση αγάπη», «Μέρες εγκατάλειψης», «Η χαμένη κόρη», η «Τετραλογία της Νάπολης» και το παιδικό της «Η παραλία τη νύχτα».

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα