back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τάκης Παναγιωτόπουλος στον Αθήνα 9.84: «Φοράμε μάσκα όπως τη ζώνη στο αυτοκίνητο. Σώζει ζωές»

Διαβάστε επίσης

Ακόμη ένας επιδημιολόγος, επεσήμανε στον Αθήνα 9.84 την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής των μέτρων προστασίας για τον κορονοιό, μετά τη θλιβερή πρωτιά της Αττικής σε κρούσματα, αλλά και το νέο αρνητικό ρεκόρ με 100 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

Ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Παν/μίου Δυτικής Αττικής Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9. 84 και στον Γιάννη Θεοδόση, υπογράμμισε την ανάγκη συχνού αερισμού των κλειστών χώρων ενόψει του χειμώνα, σε συνδυασμό με το τρίπτυχο: μάσκα, τήρηση αποστάσεων και σχολαστικός καθαρισμός χεριών. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί γενικευμένη χρήση της μάσκας, λέγοντας ότι. «Το μέτρο για μάσκες παντού, είναι στο τραπέζι. Το μεγάλο πλεονέκτημα έγκειται στο ότι εκτός από την αποτελεσματική προστασία που προσφέρει, καταργεί το δίλημμα για τους χώρους στους οποίους θα πρέπει να τις φοράμε.»

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, όπως και η ευκολότερη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, θα συνεισφέρουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου και στην αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών.

Για τα αυξημένα κρούσματα στα αστικά κέντρα εκτίμησε ότι «είναι σε σταθερά υψηλό επίπεδο, αλλά χωρίς εκθετική αύξηση, χωρίς να καταγράφεται αλματώδης αύξηση, κάθε τόσο.»

Τέλος, για εμβόλιο επισήμανε ότι ενδεχομένως να έχει βρεθεί  μέχρι την άνοιξη του 2021, αλλά θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος μέχρις ότου είναι στα φαρμακεία ή στα Κέντρα Υγείας κάθε περιοχής.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

«Να μην παραβλέψουμε ότι, προς το παρόν, η αύξηση των κρουσμάτων βρίσκεται σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Δεν μιλάμε για εκθετική αύξηση και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε με κάθε θυσία. Το στοίχημα είναι κρίσιμο ειδικά για τις περιοχές στο επίπεδο 3 της κλίμακας επικινδυνότητας.»
…«Τα μέτρα δεν θα είναι στο διηνεκές, ούτε θα μας αλλάξουν τον τρόπο ζωής για πάντα. Αξίζει να το αντέξουμε για ένα βραχύ διάστημα. Αρχικά, το κρισιμότερο είναι η εφαρμογή των μέτρων από τον καθένα χωριστά. Με χρήση μάσκας καθημερινά, σχολαστική τήρηση αποστάσεων και συστηματικό καθαρισμό των χεριών.»

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΘΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

«Είναι στο τραπέζι το μέτρο για μάσκες παντού. Το μεγάλο πλεονέκτημα εγκειται στο ότι εκτός από την αποτελεσματική προστασία που επιτυγχάνεται, αποφεύγουμε το δίλημμα για τους χώρους στους οποίους θα πρέπει να τις φοράμε. Οπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία μετά από λίγο συνηθίζεται και γίνεται δεύτερη φύση. Οπως η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. ΦΟΡΑΜΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΟΠΩΣ ΤΗ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτός ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ. Είναι αναντίστοιχο, αντιφατικό σε σχέση με τα άλλα μέτρα και τα καθιστά αναξιόπιστα. Αδήριτη ανάγκη η διενέργεια τέστ ,αλλά να μην καταλήξουμε στη κατάχρηση στην οποία έχουμε κλίση…Θετικό το γεγονός ότι μπήκαν στο παιχνίδι τα Κέντρα Υγείας, αλλά μένει να γίνει το ίδιο και με τις Κ.ΟΜ.Υ (Κινητές Ομάδες Υγείας) Δεν είναι δύσκολο»

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

«Δεν θα είναι μια σύντομη διαδρομή. Ο χρόνος θα είναι αρκετά μακρύς, όχι μέχρις ότου ανακαλυφθεί το εμβόλιο από τους ερευνητές-επιστήμονες, αλλά μέχρι να φτάσει στο φαρμακείο ή στο Κέντρο Υγείας της γειτονιάς μας, θα πάρει μερικούς επιπλέον μήνες. Ενδεχομένως και μέχρι την άνοιξη του 2021 ή κάπου εκεί, θα δούμε…»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα