back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μαρία Ευθυμίου: Η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη – “Μικρά μαθήματα σε ένα μεγάλο κόσμο”

Διαβάστε επίσης

Στην σκιά της πανδημίας με τις μεγάλες ανακατατάξεις στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και την ιστορία να συνοδεύει τις σύγχονες κοινωνίες και τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η διαδικασία κατανόησης των γεγονότων σε συνάρτηση με την ιστορία και η καθημερινότητα των ανθρώπων με την Δημοκρατία να χαρακτηρίζει την λειτουργία της Πολιτείας, τουλάχιστον σε ενα μεγάλο τμήμα της Γης.

Υπό τον τίτλο “Μικρά μαθήματα σε ένα Μεγάλο κόσμο” η καθηγήτρια Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Ευθυμίου μοιράζεται σε σειρά διαλέξεων τις σκέψεις και τις γνώσεις της σε πτυχές της ιστορίας. Τώρα αυτές οι ομιλίες μεταφέρονται στο Κανάλι της Βουλής των Ελλήνων.

Η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη είναι μία κατάκτηση υψηλού επιπέδου. Μία κατάκτηση πολύ δύσκολη και απαιτητική” αναφέρει η κα Μ.Ευθυμίου στον “Αθήνα 984” και την εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (8/19/20) με εφαλτήριο της συνομιλίας τις λέξεις “Δημοκρατία” και “Ιστορια”.
“Φυσικά στις πρωτόγονες κοινωνίες υπήρχε  μια πρωτόγονη Δημοκρατία στους πολύ αρχαίους χρόνους. Αλλα στην σχετική σύγχρονη ζωή, τα τελευταια 10.000 χρόνια είναι μια κατάκτηση πολύ δύσκολη και απαιτητική. Οι αρχαίοι Έλληνες έφτασαν σε πολύ υψηλό σημείο αυτή την αναζήτηση και έκτοτε ειναι κάτι το οποίο βρήκαν και πάλι οι κοινωνίες τα τελευταία 300 χρόνια, μετά τις σύγχρονες επαναστάσεις, με νέους τρόπους”.

“Μικρά μαθήματα για ένα μεγάλο κόσμο”

Με την σειρά διαλέξεων η κα Ευθυμίου προσπαθεί να καταστήσει κατανοητή και προσιτή την εξέλιξη των πραγμάτων, ήτοι τα γεγονότα των καιρών ανάλογα με την θέση των ανθρώπων στον παγκόσμιο χάρτη.

“Για εμάς τους μικρούς ανθρώπους είναι μεγάλος αυτός ο κόσμος. Εμείς ζούμε σε έναν από τους τρισεκατομμύρια πλανήτες και είναι ο κόσμος μας” λέει η κα Ευθυμίου. “Χωρίς τη γεωγραφία δεν υπάρχει ιστορία, γιατί όλοι είμαστε σε ένα τόπο, που προσδιορίζει πολλά .Τα “μικρά μαθήματα” περιλαμβάνουν κύκλους. Το στήσιμο των μεγάλων γεωργικών κοινωνιών που άλλαξαν τον κόσμο. Ένας κύκλος μεγάλος που αφορά τις θρησκείες και πως αυτές επηρέασαν τους ανθρώπους. Φυσικά οι μεγάλοι πολιτισμοί, κινέζικος , ινδικός, σύγχρονος δυτικός, που επηρεάζουν τμήματα της ανθρωπότητας. Ο ελληνικός πολιτισμός εξαρχής δηλώνεται ότι δεν αναφέρεται για να έχουμε χρόνο για τους υπόλοιπους.

Είναι εντυπωσιακή η προσέλευση των ανθρώπων στα μαθήματα και νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων για την ιστορία. Ένα αυθεντικό ενδιαφέρον. Πολλές φορές βρίσκουμε τη διέξοδο μας σε εύκολες λύσεις, αλλά άλλες φορές είμαστε πολύ απαιτητικοί με τον εαυτό μας στο ζήτημα αυτό”.

Γιώργος Αποστολίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα