Τα όσπρια αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες χαρίζουν ενέργεια, ενώ οι πρωτεΐνες είναι το κύριο συστατικό των δομικών ιστών. Παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης. Επίσης, από την κατανάλωσή τους παίρνουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και κάλιο και -σε μικρότερα ποσοστά- ασβέστιο. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχουν ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κλίμακα των υπερτροφών.
Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αντί, λοιπόν, να τα μαγειρεύουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή -ακόμη χειρότερα- να τα αποφεύγετε επειδή τα μικρά μας δεν πρόκειται να τα ακουμπήσουν, μπορούμε να πειραματιστούμε. Μαγειρεύουμε τις φακές σε σαλάτα μαζί με ελιές και πιπεριές και προτιμάμε τα ρεβίθια μας κοκκινιστά, μαζί με λίγο ταχίνι. Έτσι, ποτέ ξανά τα παιδιά δεν θα απογοητευτούν που έχουμε όσπρια για μεσημεριανό.