back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Άγκυρα προκαλεί: Ανοίγει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο – Κυβερνητική κρίση στα κατεχόμενα – Διεθνείς αντιδράσεις

Διαβάστε επίσης

Σε μια νέα προκλητική κίνηση που ενεργοποίησε αυτόματα έντονες αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό της ψευδοκυβέρνησης, η Άγκυρα ανακοίνωσε δια του ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ, την πρόθεσή της να επεκτείνει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, στην πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου που παραμένει περίκλειστη από την τουρκική εισβολή το 1974.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την χθεσινή συνάντηση του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ δήλωσε:

«Το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα του Βαρωσιού (το κλειστό μέρος της Αμμοχώστου) και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα». Επεσήμανε  επίσης ότι ανοίγει για τον κόσμο η παραλιακή ζώνη από την Πέμπτη.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση, ο Τατάρ ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η παραλία, και έγραψε: «Οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές».

Ερντογάν: Αυτή η εξέλιξη έχει μεγάλη σημασία-Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι γνωρίζει τη σημασία της κίνησης αυτής για τους τουρκοκύπριους και προσέθεσε: «Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», ενώ ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Για αυτό το λόγο η Τουρκία και οι κατοχικές αρχές προχωρούν σε «προσεκτική» κίνηση προκειμένου να ισχυριστούν ότι το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου δεν συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο παρελθόν έχει δημοσίως εκφράσει τη διαφωνία του για τη συγκεκριμένη κίνηση.

Η αντίδραση της Λευκωσίας

Η Λευκωσία καταδίκασε ήδη τις τουρκικές εξαγγελίες και μεταφέρει το θέμα στ ο Συμβούλιο Ασγαλείας του ΟΗΕ  και την Ευρωαπική Ενωση. Σε ανακοίνωσή της, η Κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για προεκλογική φιέστα υπέρ του φίλα προσκείμενου στον Ταγίπ Ερντογάν ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ.

Όπως επισημαίνεται, ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Η κυπριακή κυβέρνηση, ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αποτρέψει τις κινήσεις της Άγκυρας. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε χθες τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ  πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Ρώσου ομόλογού του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κυβερνητικοί κραδασμοί στα κατεχόμενα – Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” του ψευδοκράτους και “υπουργός Εξωτερικών”, Κουντρέτ Οζερσάι

Εξαπολύοντας πυρά, εναντίον του πολιτικού του εταίρου, Ερσίν Τατάρ, ο Κουντρέτ Οζερσάι, μετά από μία συνεδρίαση, περίπου δύο ωρών, με τα μέλη του κόμματός του, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ‘κυβερνητικό συνασπισμό’ του ψευδοκράτους.

Όπως ανακοίνωσε, ο Οζερσάι, δεν είχε ενημερωθεί ποτέ γι’ αυτή την κίνηση από τον Τουρκοκύπριο ‘πρόεδρο’. Νωρίτερα, σε δηλώσεις του έβαλε κατά του Τατάρ, λέγοντας ότι αυτή η ανακοίνωση δεν αποτελεί επίσημο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ο Οζερσάι έγραψε ότι αυτό που ανακοινώθηκε δεν αφορά το έργο για το άνοιγμα των Βαρωσίων που αρχικώς συζητούνταν, περιλαμβανομένων των ρυθμίσεων του περιουσιακού, σημειώνοντας ότι η περίκλειστη πόλη θα συνεχίσει να είναι στρατιωτική περιοχή και πως για να αλλάξει αυτό το στάτους χρειάζεται απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” του ψευδοκράτους.

“Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει “συγκυβέρνηση”  σε αυτή τη “χώρα” και ότι τέτοιες σημαντικές αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από κοινού. Είναι υψίστης σημασίας το ότι ένας υποψήφιος “πρόεδρος”  δεν γνωρίζει ή αγνοεί επιδεικτικά το πώς λειτουργούν οι νόμοι. Πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δώσουν αξία σε αυτούς τους πολιτικούς ελιγμούς όταν φτάσει η ώρα της κάλπης”, είπε ο Οζερσάι.

«Να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί η Τουρκία» 

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε βασικό αντικείμενο της  συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις.

Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου:

Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.

Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αμέσως μετά και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων απαράδεκτων η Τουρκία αποφάσισε σήμερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασίσει σήμερα. Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση».

Επίτροπος ΕΕ για θέματα Διεύρυνσης: “Η ανακοίνωση δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή”

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν “δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή” δήλωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Μπορέλ για την Αμμόχωστο: Η ΕΕ θα ζητήσει από την Τουρκία “να σταματήσει αυτή την ενέργεια”

Η ανακοίνωση στην οποία προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο “δεν βοηθά”, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι “θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Όπως ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητήσει από την Τουρκία “να σταματήσει αυτή την ενέργεια”.

OΗΕ για Βαρώσια: Να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες

Την «ανησυχία» του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας, δια της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων . Ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ

Ο γ.γ. του ΟΗΕ «τονίζει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών» για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο κ. Γκουτέρες «παροτρύνει όλα τα μέρη» να διεξαγάγουν «διάλογο προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές τους» και επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά του να συμβάλλει στο να καθίσουν τα μέρη στο ίδιο τραπέζι.

 

ΥΠΕΞ: Η απόφαση για τα Βαρώσια παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η Ελλάδα την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επικοινωνία Δένδια – Χριστοδουλίδη

Το θέμα απασχόλησε και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα