back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Athens Democracy Forum: Το μέλλον της Κίνας

Διαβάστε επίσης

Ο κ. Χουάιο Γουάνγκ , Ιδρυτής του think tank Center for China and Globalization, σε μία τετ-α-τετ συζήτηση με τον δημοσιογράφο Κίθ Μπράστερ, ανταποκριτή των New York Times στην Σανγκαη, στα πλαίσια του Athens Democracy Forum μίλησαν για το μέλλον της Κίνας.

Ο κ. Xουάιο Γουάνγκ είπε ότι η πειθαρχία των πολιτών στην Κίνα ήταν βασικά αυτό που βοήθησε στον περιορισμό του κορονοϊού στην χώρα.  Σήμερα η Κίνα δεν έχει κανένα εγχώριο κρούσμα, μόνο εισαγώμενα κρούσματα τα οποία αμέσως απομονώνονται.

Η ζωή στην Κίνα, μετά απο 3 μήνες αυστηρών περιορισμών, που σε περιπτώσεις καταπάτησαν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών (π.χ.  απομάκρυνση παιδιών από τους γονείς τους, υποχρεωτική αυστηρή απομόνωση) , τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.  “Το 95% της οικονομικής δραστηριότητας έχει επανέλθει, οι άνθρωποι πλέον κυκλοφορούν ελεύθερα, απολαμβάνουν εκ νέου τα ταξίδια και τις κοινωνικές δραστηριότητές τους και όλα αυτά γιατί έβαλαν το κοινό καλό πάνω από το προσωπικό τους καλό σε κάποιες περιπτώσεις και πειθάρχησαν σε αυστηρά και σκλήρά μέτρα”, τόνισε ο κ. Γουάνγκ.

Για το θέμα του Χόνγκ Κόνγκ, ο κ. Γουάνγκ είπε ότι θεωρεί δικαιολογημένη την οργή (κυρίως των νέων) στην επαρχία.  “Οι νέοι αισθάνθηκαν απομονωμένοι, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν, οι διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες αν και δεν είμαι υπέρ των βίαιων συγκρούσεων.  Υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα, αποκατάσταση της τάξης, διότι το Χόνγκ Κόνγκ αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της Κίνας”.

Για τις Αμερικανικές εκλογές, ο κ. Γουάνγκ είπε ότι η κοινή γνώμη πιστεύει ότι αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Τραμπ, ο εμπορικός πόλεμος θα συνεχιστεί και αυτό θα είναι μία ατυχής εξέλιξη, διότι η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δύο σημαντικότεροι “παίκτες” της υφηλίου που καλό θα ήταν να βρουν κοινό τόπο και να δουλέψουν “χέρι-χέρι” για το καλό του πλανήτη.  Αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, η κοινή γνώμη στην Κίνα πιστεύει ότι θα μπορέσουν οι σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν.

Για το νέο μοντέλο παραγωγικότητας της Κίνας, που πρόσφατα νομοθετήθηκε στη χώρα (Dual Circulation Policy) ο κ. Γουάνγκ είπε ότι δίνει έμφαση στην εσωτερική αγορά, αλλά όχι εις βάρος των εξαγωγών.  “Η παραγωγικότητα είναι σαν ένα ποδήλατο.  Η μία ρόδα είναι η εσωτερική αγορά και η άλλη το εξωτερικό, χρειάζονται και οι δύο να περιστέφονται γρήγορα για να φτάσουν στον προορισμό/στόχο τους”.

Τέλος είπε ότι πολλοί Κινέζοι φοιτητές τελικά μένουν στις ΗΠΑ μόνιμα και δεν επιστρέφουν στη χώρα τους.  Ο κ. Γουάνγκ τόνισε ότι και θα ήθελε να επιστρέφουν με τις γνώσεις τους πίσω στην χώρα τους, αλλά απήυθυνε και “πρόσκληση” σε αμερικανούς φοιτητές να επισκεφτούν και να εργαστούν στην Κίνα”.

 

Αθηνά Κορλίρα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα