14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για τη σύσταση μηχανισμού αποτροπής πιθανής στρατιωτικής  σύρραξης

Διαβάστε επίσης

Σημαντική είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ  των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι δυο στρατιωτικές αντιπροσωπείες συμφώνησαν τη σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μια συμφωνία που έγινε  κατόπιν μιας σειράς τεχνικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο χωρών στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες. «Καλωσορίζω την εγκαθίδρυση του μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής συμμετοχής της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για την εκκίνηση των διπλωματικών προσπαθειών, με στόχο τη διευθέτηση της υπάρχουσας διαφωνίας. Είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους μας» δήλωσε ο γ.γ. του  ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με την ελληνική ηγεσία όσο και με την τουρκική. Ο μηχανισμός αποτροπής, σχεδιάστηκε με στόχο τη μείωση του κινδύνου ατυχήματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και προβλέπει τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε θάλασσα και αέρα.

Πάντως, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη παραμένουν εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αποτέλεσμα της τουρκικής παραβατικής εμμονής στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι η επιμονή της Κύπρου στην επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, από την Σύνοδο της Ε.Ε., που είναι σε εξέλιξη.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα