back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Διαβάστε επίσης

Το συνδικαλιστικό τους όργανο (ΟΣΥΠΑ) προκήρυξε πιο συγκεκριμένα στάσεις εργασίας στις 7 και 8 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι με βασικό αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και την έναρξη «ουσιαστικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών φορέων της ΥΠΑ».

Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ ζητούν επίσης την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς και την εύρεση μόνιμης λύσης προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία καταβολής τους στο προσεχές μέλλον. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας, θα εξυπηρετούνται πτήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών που διασχίζουν το FIR Αθηνών-Μακεδονίας, αεροσκαφών που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις ή βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, νοσοκομειακές πτήσεις και αυτές στις οποίες επιβαίνουν αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί.

Η ανακοίνωση της ΟΣΥΠΑ

H ΟΣΥΠΑ και οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη Χώρα μας ήταν παρόν ακόμα και στο Εθνικό lock down πετυχαίνοντας να μην κλείσει κανένα αεροδρόμιο και να μην ακυρωθεί καμία πτήση λόγω covid-19 μέχρι και σήμερα.

Η ΟΣΥΠΑ μη κατανοώντας την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου σχετικά με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση , λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας», καθώς και τη μερική στάση πληρωμών του συνόλου των εργαζομένων της Υπα, ζητάμε:

1. Την απόσυρση του εν λόγω σχεδίου νόμου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών φορέων της ΥΠΑ στο ίδιο τραπέζι.

2.Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των εργαζομένων της ΥΠΑ , καθώς και την εύρεση μόνιμης λύσης προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία καταβολής τους και στο προσεχές μέλλον.

Για τους λόγους αυτούς η ΟΣΥΠΑ προκηρύσσει δύο τετράωρες στάσεις εργασίας, την προσεχή Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:00 έως τις 15:00 τοπική και την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:00 έως τις 15:00 τοπική.

Επισημαίνεται ότι στη προκηρυχθείσα στάση εργασίας εφαρμόζουμε το Ν.2224/1994 άρθρο 10 παρ. 1 με το οποίο καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1,2,4,5 και 6 του Ν.1915/1990 και ως εκ τούτου η ΟΣΥΠΑ, στα πλαίσια της λειτουργίας της ως δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, με επίγνωση της ευθύνης της ως οργάνου και σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία και το Ν.1264/1982, κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας θα παρέχει το παρακάτω έργο και θα εξυπηρετεί τις παρακάτω πτήσεις:

Α) Πολιτικών και στρατιωτικών α/φών, που υπερίπτανται και διασχίζουν το FIR Αθηνών – Μακεδονίας.

Β) Ελληνικών και ξένων στρατιωτικών α/φών, που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις.

Γ) Αεροσκαφών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

Δ) Νοσοκομειακές πτήσεις.

Ε) Πτήσεις στις οποίες επιβαίνουν αρχηγοί Κρατών – Πρωθυπουργοί.

Στ) Πτήσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Ζ) Μεριμνά για την συνεχή και αδιάκοπη λειτουργία των συχνοτήτων κινδύνου, την
ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων της Υπηρεσίας και την πρόληψη καταστροφών ή ατυχημάτων.

Η σχετική αγγελία (ΝΟΤΑΜ) θα πρέπει να είναι σαφής και απαγορευτική για α/φη που δεν εμπίπτουν στα παραπάνω και προς αποφυγή προβλημάτων που θα ανακύψουν στις υπηρεσίες εδάφους και λειτουργίας του αεροδρομίου, για τη διασφάλιση των οποίων και σύμφωνα με τα παραπάνω είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η ΥΠΑ.

Ως προς την πυρασφάλεια αεροδρομίων έχοντας υπόψη την υπουργική απόφαση ΥΠΑ/ΓΔΑΜ/10719/51/12-3-01 επισημαίνουμε ότι:

«Κανένα α/φος δεν θα απογειώνεται ή προσγειώνεται στα Κρατικά Πολιτικά αεροδρόμια, αν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενους υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης», ως εκ τούτου : «Πυρασφάλεια θα παρέχεται μόνο για τις πτήσεις που προβλέπονται ότι θα εξυπηρετούνται από το προσωπικό ασφαλείας».

Επισημαίνουμε ότι αποτελεί ευθύνη της Διοίκησης της ΥΠΑ να μην επιτρέπει σε τρίτους (π.χ. προσωπικό αεροπορικών εταιρειών, προσωπικό ΥΠΑ που δεν απεργεί και δεν ανήκει στην ΟΣΥΠΑ κλπ.) να εμπλέκονται σε αντικείμενο έργου που αποτελεί αρμοδιότητα του προσωπικού που απεργεί.

Οι δε επικίνδυνες καταστάσεις που θα δημιουργηθούν, σαν συνέπειες της εμπλοκής αυτής, θα βαρύνουν αποκλειστικά την Διοίκηση της ΥΠΑ και όχι βέβαια το προσωπικό ασφαλείας.

Προς τούτο, θα πρέπει η ΥΠΑ να ενημερώσει εγγράφως όλους τους εμπλεκόμενους για το θέμα αυτό, η δε παράληψη αυτή θα βαρύνει την Διοίκηση της ΥΠΑ με την ανάλογη ευθύνη.

Το προσωπικό ασφαλείας βάσει του άρθρου 21 του Ν.1264/1982 θα οριστεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της ΟΣΥΠΑ.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα