back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει συνεργασία ή επιπτώσεις

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή, είναι όμως ξεκάθαρο ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πριν την έναρξη της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μισέλ συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας όμως ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Νωρίτερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε ότι η χώρα μας επιδιώκει να εκφραστεί στην πράξη ο πλήρης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών- μελών, προσθέτοντας ότι «θέλουμε ο κατάλογος να υπάρχει σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί στο μέλλον εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «το δίλημμα απόψε δεν αφορά την ελληνική πλευρά αλλά την γειτονική χώρα και την ευρύτερη σχέση που θέλει να έχει με την ΕΕ».

Με αφορμή εξάλλου τις νέες δηλώσεις του κ. Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών, η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση που θα συζητήσει τέτοιο θέμα και πρόσθεσε πως «ούτε έχει ζητηθεί, ούτε πρόκειται να τεθεί, ούτε είναι στην ατζέντα των όποιων συνομιλιών».

Ξεκαθάρισε εξάλλου για μία ακόμη φορά ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι αυτό που αφήσαμε το 2016 και αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα