back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ντέιβιντ Ατένμπορο: Το περιβάλλον σε κίνδυνο, πρέπει να δράσουμε

Διαβάστε επίσης

Ο Βρετανός φυσιοδίφης και παρουσιαστής Ντέιβιντ Ατένμπορο ηγήθηκε σήμερα αιτήματος περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τον κόσμο να επενδύει 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να σταματήσει την καταστροφή της φύσης, προειδοποιώντας ότι το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται σε “σοβαρό κίνδυνο”.

Ο Ατένμπορο, το νέο ντοκιμαντέρ του οποίου “A Life on Our Planet” τεκμηριώνει τους κινδύνους που θέτει η κλιματική αλλαγή και η εξαφάνιση ειδών, απηύθυνε το αίτημα αυτό κάποιες ώρες πριν από την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ που έχει στόχο να αναληφθεί δράση για την προστασία της άγριας ζωής.

“Ο φυσικός μας κόσμος δέχεται μεγαλύτερη πίεση τώρα απ’ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία και το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη -από το οποίο εξαρτάται ο καθένας μας- βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο”, σημειώνει ο 94χρονος Ατένμπορο σε ανακοίνωσή του.

“Εξακολουθούμε να έχουμε μια ευκαιρία να ανατρέψουμε την καταστροφική απώλεια βιοποικιλότητας, αλλά ο χρόνος εξαντλείται”, προσθέτει.

Το αίτημα για αλλαγή κατεύθυνσης της χρηματοδότησης από τα ορυκτά καύσιμα και άλλες βιομηχανίες που μολύνουν το περιβάλλον προς τοπικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος διατυπώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Flora & Fauna International και έλαβε την υποστήριξη περισσότερων από 130 οργανώσεων.

Ο κόσμος δαπανά όπως υπολογίζεται 80-90 δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία του περιβάλλοντος ετησίως. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να χρειάζεται να δαπανηθούν για να σωθούν τα οικοσυστήματα και να μην καταρρεύσουν.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς την μονοήμερη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σημειώνει ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη βούληση να αποτραπεί μια “επερχόμενη καταστροφή”.

“Ας είναι η σημερινή η ημέρα που θα αρχίσει αυτή η δράση και ας αφήσουμε στην επόμενη γενιά έναν κόσμο με βιοποικιλότητα και πέρα για πέρα θαυμαστό, όπως αυτός που κληρονομήσαμε”, υπογραμμίζει ο Τζόνσον στο μήνυμά του.

Η Βρετανία, ο Καναδάς και άλλες χώρες δεσμεύτηκαν, όπως προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουν εξασφαλίσει ως το 2030 την προστασία του 30% του εδάφους και των θαλασσών τους.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ελπίζουν να εξασφαλίσουν μια παγκόσμια συμφωνία με τον στόχο αυτόν σε έναν μεγάλο γύρο διαπραγματεύσεων που θα γίνει για την βιοποικιλότητα στην Κίνα το 2021.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα