back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιώργος Κατρούγκαλος στον Αθήνα 9.84: “Δεν βλέπω να υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ”

Διαβάστε επίσης

Ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας -ΗΠΑ ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είχα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, για την εκκίνηση αυτού του διαλόγου. Δεν βλέπω να υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση του” τόνισε στον Αθήνα 9,84 ο Γιώργος Κατρούγκαλος ,με αφορμή και τη διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.

Μιλώντας στην Αλεξάνδρα Βουδούρη ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στη στάση της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική ,λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αντιθέτως οι δηλώσεις ,σε σχέση με προηγούμενες, ήταν ένα βήμα πίσω σε επίπεδο έντασης ,όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα. Δεν υπήρξε σαφής προειδοποίηση προς την Άγκυρα, για μη επανάληψη της επιθετικότητάς της. Υπήρξε μόνο η εμμονή των ΗΠΑ, ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

Όπως συμπλήρωσε :”Εχω την αίσθηση ότι υπάρχει διαφοροποίηση της λογικής, με την οποία συνομιλούμε πλέον με τις ΗΠΑ. Η δική μας πολιτική βασιζόταν στην ευθυγράμμιση των συμφερόντων Ελλάδας- ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη γενικότερη σταθεροποίηση της κατάστασης”.

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι “η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη -στη συνάντηση που είχε τον Ιανουάριο με τον Αμερικανό Πρόεδρο- ότι “είμαστε ένας δεδομένος και προβλέψιμος σύμμαχος” δείχνει ότι δεν θέτει ως προϋπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση. Εκεί φαίνεται ότι τέθηκε το νέο πλαίσιο του διαλόγου της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Επανερχόμαστε σε μια περίοδο που η Ελλάδα ήταν δεδομένη ούτως ή άλλως” επισήμανε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην Υπουργός σημείωσε :

“Πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία .Εμείς εστιάζουμε σε καθυστερήσεις που υπάρχουν. Δεν έχουν ενεργοποιηθεί ξανά οι δυο σημαντικές Επιτροπές που προβλέπει η Συμφωνία. Η μια για τα σχολικά βιβλία .Να απαλειφθούν δηλαδή αναφορές αλυτρωτισμού σε αυτά ,κάτι που έπρεπε να έχει συμβεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο .Για ενάμιση χρόνο δεν έχει συνεδριάσει αυτή η Επιτροπή και για αυτό το λόγο δεν έχει ανταποκριθεί η άλλη πλευρά στις υποχρεώσεις που είχε”.

Ακόμα σημαντικότερη από οικονομικής πλευράς -πρόσθεσε -είναι η συμφωνία για τα εμπορικά σήματα. Πως θα προστατευθούν τα μακεδονικά προϊόντα, που ήταν και προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη. Και σε αυτό το ζήτημα η ΝΔ υποτάσσει την ουσία στην επικοινωνία. “Είναι προφανώς η ανάγκη να διατηρηθούν οι εσωτερικές ισορροπίες .Να μην δυσαρεστηθούν οι πρωταγωνιστές της αντίληψης ,ότι δεν πρέπει να έχουμε σύνθετη ονομασία . Για αυτό βλέπουμε να καθυστερεί και η συζήτηση και η κύρωση στη Βουλή ,των σχετικών διεθνών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία ,μέρος των οποίων είχε συναφθεί και υπογραφεί επί των ημερών μας” κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα