back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

‘Εντονες διπλωματικές διεργασίες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις – Στη Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας

Διαβάστε επίσης

Στη Λευκωσία για συνομιλίες με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη βρίσκεται σήμερα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας εν μέσω διαρκών πιέσεων προς τη Κύπρο από πλευράς Ε.Ε να υποχωρήσει στο θέμα της διασύνδεσης των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας με αυτές της Τουρκίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Δένδια – Χριστοδουλίδη, με την Αθήνα να έχει δηλώσει πως στηρίζει τη Λευκωσία.

Η Κύπρος πάντως επιμένει στη θέση της ότι η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει πιστή στο πλαίσιο που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ στην άτυπη συνάντησή τους τον Αύγουστο και τη διασύνδεση των κυρώσεων απέναντι στη Λευκορωσία με αυτές της Τουρκίας.
Η Λευκωσία μάλιστα έχει ήδη καταθέσει ονόματα εταιρειών και φυσικών προσώπων που διεκδικεί να συμπεριληφθούν στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης παραμονής των τουρκικών ερευνητικών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο κύπριος πρόεδρος απέστειλε επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, απαντώντας στους ισχυρισμούς της επιστολής του τούρκου προέδρου σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο και μεθαύριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σαρλ Μισέλ πριν από το Συμβούλιο, σε συνέχεια των τηλεφωνικών επαφών τους αλλά και της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα.

Στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε πως ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία τίθεται ως στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προειδοποίησε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.

«Το δείπνο θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της», αναφέρεται στην επιστολή.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας». Μιλώντας από τα Χανιά κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία διαταράσσει την ηρεμία στην περιοχή  «με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα