back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το Κολλέγιο Ανατόλια επισκέφθηκε ο Michael Kratsios

Διαβάστε επίσης

Το Κολλέγιο Ανατόλια επισκέφθηκε ο Michael Kratsios, διευθυντής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών (Chief Technology Officer) και αναπληρωτής βοηθός του Προέδρου στο Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου από τον Μάρτιο του 2019.

Ο κ. Kratsios βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την υπογραφή της συμφωνίας Science and Technology Agreement μεταξύ της Ελλάδας και των Η.Π.Α. και με την ευκαιρία ξεναγήθηκε στο νεότευκτο Anna Papageorgiou STEM Center, που έχει ανεγερθεί στο Κολλέγιο Ανατόλια. Τον ελληνικής καταγωγής αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που συνόδευε ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, και τον Χρίστο Δήμα, υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία, υποδέχθηκε στο νέο κτίριο ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια  Πάνος Βλάχος.

Anna Papageorgiou STEM Center

Το Anna Papageorgiou STEM Center υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού των Η.Π.Α. USAID/ASHA (United States Agency for International Development/ American Schools and Hospitals Abroad), του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2020 και στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια, καθώς και τα προγράμματα του Κέντρου STEM του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Οι νέες υποδομές θα χρησιμοποιηθούν, επίσης, για προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth Greece του Κολλεγίου Ανατόλια.

Παράλληλα και μέσα από τη συνεργασία με οργανισμούς και ερευνητικούς φορείς θα υλοποιηθούν δράσεις για τους μαθητές και φοιτητές της ευρύτερης κοινότητας, ώστε να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής.

Η επίσκεψη

Στο Εργαστήριο Χημείας ο Michael Kratsios παρακολούθησε την πυροχημική ανίχνευση μετάλλων από μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια, ένα πείραμα που βασίζεται στην ύλη του μαθήματος της Χημείας και εφαρμόζεται  παράλληλα στην Εγκληματολογία. Στο εργαστήριο Φυσικής μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν στους προσκεκλημένους εργασίες και project που προετοιμάζουν για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς STEM και συγκεκριμένα για τους διαγωνισμούς STEM STAR Greece, F1 in Schools και CanSat in Greece.

Δηλώσεις

Ο Michael Kratsios αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο χώρες για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται σε αυτό το πεδίο τα τελευταία 40 χρόνια. «Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που ήρθα στο Κολλέγιο Ανατόλια και συνάντησα από κοντά αυτούς τους απίστευτα ταλαντούχους μαθητές. Τα παιδιά εργάζονται σε πολύ ενδιαφέροντα projects που τους βοηθούν να αποκτήσουν πολύ σημαντικές δεξιότητες στην Τεχνολογία και τις Επιστήμες. Ήταν πολύ εντυπωσιακό να τους βλέπουμε να εργάζονται σε αυτές τις υπέροχες εγκαταστάσεις».

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που έχουμε μαζί μας τον Michael Kratsios και τον πρέσβη κ. Pyatt σε ένα κτίριο που χρηματοδοτήθηκε και από τον οργανισμό USAID/ASHA. Είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη υποστήριξη του αμερικανικού οργανισμού σε όλη την μακρόχρονη ιστορία μας», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος. «Ο σχεδιασμός του πρότυπου αυτού κτιρίου έχει βασιστεί σε σύγχρονες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον που έχουν αναπτυχθεί στις Η.Π.Α.. και θα μας δώσει την ευκαιρία να εισάγουμε εκπαιδευτική τεχνογνωσία από τις Η.Π.Α. και να προσφέρουμε καινοτόμα προγράμματα στις Επιστήμες και την Τεχνολογία σε μαθητές και νέους από την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας υπογράμμισε ότι η «η συμφωνία με τις Η.Π.Α. για τις Επιστήμες και την Τεχνολογία θέτει το στρατηγικό πλαίσιο για τη διεύρυνση της συνεργασίας μας σε αυτούς τους δύο πολύ σημαντικούς τομείς. Κατά την επίσκεψή μου στο Κολλέγιο Ανατόλια εντυπωσιάστηκα όχι μόνο από τις νέες εγκαταστάσεις, αλλά από το επίπεδο των μαθητών που ασχολούνται, ήδη από το Γυμνάσιο και το Λύκειο, με τη νέα τεχνολογία και το γεγονός ότι συνειδητοποιούν, πολύ περισσότερο από τους ενήλικες, ότι πρέπει να συνδέσουμε την επιστημονική γνώση με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Αυτό μας δίνει ελπίδα για την επόμενη γενεά. Ελπίζουμε η δουλειά που γίνεται στο Κολλέγιο Ανατόλια να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για όλα τα σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια».

 Το νέο κτίριο Anna Papageorgiou STEM Center

Βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Anna Papageorgiou STEM Center καταδεικνύει την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας αποτελώντας το ίδιο ένα πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδόν 950 τ.μ.. Μέρος της ρευματοδότησής του καλύπτεται από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων του έχει αξιοποιηθεί η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης. O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από το γραφείο schema 4 architects.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα