back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ζήτησε το ΥΠΟΙΚ από τους θεσμούς

Διαβάστε επίσης

Προφορικό αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ υπέβαλε στους θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών καθώς την Τετάρτη κλείνει η πλατφόρμα για την χρηματοδότηση δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία .

Οι δανειολήπτες που το δάνειο τους έχει χαρακτηριστεί «κόκκινο» μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και στη συνέχεια θα κληθούν να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα για να καταστεί βιώσιμη η αποπληρωμή του δανείου για τους επόμενους 18 μήνες.

Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων αξιοποιώντας και την κρατική επιδότηση στη συνέχεια θα κληθεί να επιτρέψει την κρατική χρηματοδότηση.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει γνωστή η στάση των τραπεζών για τις ρυθμίσεις που έκαναν στους «κόκκινους» δανειολήπτες.

Πάντως οι τράπεζες με την εκδήλωση της πανδημίας φρόντισαν να προστατεύσουν τους ενήμερους δανειολήπτες με διευκολύνσεις που περιελάμβαναν και το πάγωμα των μηνιαίων καταβολών.

Στον «πάγο» μπήκαν δάνεια ύψους 23,3 δις. ευρώ εκ των οποίων 12 δις ευρώ αφορούσαν επιχειρηματικά δάνεια και 11,1 αφορούσαν δάνεια προς νοικοκυριά. Το 80% των δανείων που είναι σε αναστολή αντιστοιχούν σε 18 δις ευρώ και τα 5 δις ευρώ είναι προϊόν ρύθμισης.

Η χρηματοδότηση των δανειοληπτών θα γίνει με κρατικά κεφάλαια τα οποία αναμένεται να φτάσουν μέχρι τα 900 εκατ. ευρώ για την εννεάμηνη επιδότηση.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα