back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το debate Τραμπ-Μπάιντεν

Διαβάστε επίσης

Λίγο πριν το πρώτο debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δίνουν «καθαρό» νικητή.

Η εμπειρία, ωστόσο, των εκλογών του 2016, δεν επιτρέπει την απόλυτη αναφορά σε κανένα πιθανό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, οι μετρήσεις της New York Times δίνουν νικητή τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της μεγάλη αμερικανικής εφημερίδας, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό που καλύπτει ακόμα και το πιθανό λάθος του συν/πλην 3%.
Το καθοριστικό σημείο που αναδεικνύουν τα «νούμερα» από τις δημοσκοπήσεις των New York Times είναι η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν σε Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Αριζόνα και Νεμπράσκα, οι οποίες θα του δώσουν 270 έδρες και ως εκ τούτου, τη νίκη στις εκλογές.

Παραδοσιακά στις ΗΠΑ, το πρώτο από τα τρία debate καθορίζει εν πολλοίς το αποτέλεσμα. Ή τουλάχιστον, επηρεάζει ένα ικανό ποσοστό των ψηφοφόρων.

Η εξέλιξη της πανδημίας, τα διαδοχικά ρατσιστικά και μη εγκλήματα της αστυνομίας, οι αντιδράσεις ομάδων κατά των μέτρων για τον νέο κορωνοϊό, η επιδείνωση της οικονομίας και η ραγδαία αύξηση των ποσοστών ανεργίας, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα καθορίσουν την ατζέντα.

Πώς θα διεξαχθεί το 1ο debate

1)Το debate θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ στις ΗΠΑ (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) και θα λάβει χώρα στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

2)Η διάρκειά του θα είναι 90 λεπτά.

3)Θα μεταδοθεί από το σύνολο των καναλιών, όπως τα ABC, CBS, CNN, C-SPAN, Fox News, MSNBC και NBC.

4)Τη συζήτηση θα διευθύνει ο παρουσιαστής της εκπομπής Fox News Sunday, Κρις Γουάλας, ο οποίος είχε αναλάβει τη διεύθυνση και ενός εκ των τριών debates του 2016, ανάμεσα στον Τραμπ και την Κλίντον.

5)Η συζήτηση θα χωριστεί σε τμήματα των 15 λεπτών που επικεντρώνονται σε έξι διαφορετικά θέματα που επέλεξε ο κ. Γουάλς και τα οποία ανακοινώθηκαν στα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων μια εβδομάδα πριν την τηλεμαχία

 

Τέσσερα βασικά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις τρεις προεδρικές τηλεμαχίες, τα οποία, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θα κρίνουν τον νικητή.

1) Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για να εγγυηθεί την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ;

2) Ποιος είναι πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα;

3) Ποιος φταίει για την τραγική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ;

4) Μια εσωστρεφής ή μια εξωστρεφής Αμερική μετά την πανδημία;

Τα δύο επόμενα debates

Η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, στη Φλόριντα. Θα λάβει χώρα στο Arsht Center, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τέχνης και πολιτισμού των ΗΠΑ και θα μεταδοθεί στις 09:00 τοπική ώρα (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος). Συντονιστής, στην διάρκειας 90 λεπτών τηλεμαχία, θα είναι ο Στιβ Σκάλι, παρουσιαστής ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN. Στο δεύτερο αυτό debate θα υπάρχει και κοινό, επιλεγμένο από ανεξάρτητη εταιρεία με την οποία συμφώνησαν τα επιτελεία και των δύο πλευρών και το οποίο θα μπορεί να θέτει ερωτήματα στους δύο ανθυποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ . Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν θα έχουν δύο λεπτά στη διάθεσή τους να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση και ο συντονιστής θα μπορεί να δώσει ένα ακόμα λεπτό για συμπληρωματικές ερωτήσεις.

Η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση Τραμπ – Μπάιντεν θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Belmont στο Νάσβιλ του Τενεσί, στις 22 Οκτωβρίου. Η διάρκειά της θα είναι επίσης 90 λεπτά και συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος του NBC Κρίστεν Γουέκερ.

Παράλληλα, στις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και το μοναδικό debate ανάμεσα στους υποψηφίους αντιπροέδρους των ΗΠΑ, του Ρεπουμπλικάνου Μάικ Πενς και της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις. Θα λάβει χώρα στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα και συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος της εφημερίδας USA Today, Σούζαν Πέιτζ.

Aθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα