back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού – Κικίλιας: Εξασφαλίσαμε 4,2 εκατ. εμβόλια – Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου και η έναρξη του θα γίνει κανονικά στα μέσα Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η χώρα μας εξασφάλισε 4.200.000 αντιγριπικά εμβόλια για το 2020 και βασική προτεραιότητά είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι: «Δεν στοχεύουμε σε έναν γενικό εμβολιασμό, αλλά προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς. θεωρούμε ότι θα πάμε πολύ καλά φέτος και λόγω του φόβου που υπάρχει για τον κορονοϊό, ο εμβολιασμός θα ανέβει ακόμη περισσότερο».

Πάντως η κ.Θεοδωρίδου διευκρίνισε λόγω και της σύγχυσης που υπάρχει σε αρκετούς συμπολίτες μας ότι, το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει από τον κορονοϊό. «Είναι λανθασμένη η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί» είπε χαρακτηριστικά.Ενώ επανέλαβε ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων.

Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο , ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR).

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα