back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καταδίκη της Χρυσής Αυγής από το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής ενόψει της απόφασης της πολυκροτης δίκης εξέδωσε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο.

Είχαν προηγηθεί προτάσεις σχεδόν ανάλογων ψηφισμάτων από την δημοτική αντιπολίτευση η οποία τελικά δεν μπόρεσε να βρει την χρυσή τομή πάρα τις προσπάθειες του δημάρχου της πόλης Κώστα Μπακογιάννη για συναίνεση. Μάλιστα στην διάρκεια του διαλόγου επισημάνθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Κορωμάντζο, που είχε αναλάβει την δημιουργία ενός κοινού ψηφίσματος με τις παρατάξεις, ότι δεν μπορούμε να εκδίδουμε ψήφισμα κατά της χρυσής αυγής και εντάσουμε σε αυτό ζητήματα άσχετα με το αντικείμενο που είναι η καταδίκη του φασισμού.
Τελικά επικράτησε το ψήφισμα της πλειοψηφίας που καταδικάζει της Χρυσή αυγή ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί στις 7 Οκτωβρίου.

Ψήφισμα για τη δίκη της ΧΑ δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο

Μία πρόταση ψηφίσματος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και δύο διαφορετικά κείμενα που κατέθεσαν οι δημοτικοί συνδυασμοί Αθήνα Ψηλά, από τη μια πλευρά, και Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση και Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, από την άλλη, δίχασαν το δημοτικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, το κείμενο που πρότεινε ο δημοτικός συνδυασμός του Κώστα Μπακογιάννη κρίθηκε ανεπαρκές από τις παραπάνω παρατάξεις καθώς και από τους συνδυασμούς ΑΘήνα Είσαι Εσύ και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης πρότεινε την συγκρότηση επιτροπής, με εκπροσώπους που όρισαν οι δημοτικές παρατάξεις, η οποία θα επεξεργαστεί το τελικό κείμενο.
Με την πρόταση της δημοτικής Αρχής διαφώνησε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης ο οποίος αντιπρότεινε την επαναβεβαίωση του ψηφίσματος για τη ΧΑ που είχε εκδόσει ο ΔΑ στις 10/2/20. Υπέρ της πρότασης του κ. Ηλιόπουλου τάχθηκαν οι συνδυασμοί Αθήνα Είσαι Εσύ, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή.

“Δεν πρέπει να συγχέεται ο χρόνος εκείνος με τον σημερινό. Εάν θέλουμε να μείνουμε σε εκείνο το ψήφισμα δεν χρειάζεται καν να γίνει ψηφοφορία. Το ψήφισμα είναι υπαρκτό, δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσουμε τίποτα” απάντησε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κορομάντζος και πρότεινε να υπάρξει συγκερασμός των δύο κειμένων ή ψηφοφορία για την επιλογή ενός.

Η λύση
“Θεωρούμε κρίσιμο να βγει μια απόφαση που να αγκαλιάσει τους πάντες εκτός ΧΑ και συνοδοιπόρους της. Η πρόταση του κ. Κορομάντζου δεν μας καλύπτει. Δεν δίνουμε “λευκή” επιταγή. Η Επιτροπη να δουλέψει σε βάση του ψηφίσματος της 10ης Φεβρουαρίου” τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος θέτοντας ως όρο το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο εντός της εβδομάδας και να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση δια περιφοράς του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη πλειοψηφία.

” Υπάρχει συμφωνία . Δεν υπάρχει περίπτωση η επιτροπή, την οποία εγώ εισηγήθηκα να μην μας εκφράζει όλους. Ο λόγος που την πρότεινα είναι για να προστατευτεί το κύρος του δημοτικού συμβουλίου. Αφού υπάρχει επί της αρχής συμφωνία, ας εξουσιοτδοτήσουμε την επιτροπή να πάρει μία απόφαση και να προχωρήσει μποροστά” είπε ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

Η διαφοροποίηση του Βασίλη Καπερνάρου
Με την πρόταση ψηφίσματος των τεσσάρων συνδυασμών διαφώνησε ριζικά ο επικεφαλής του συνδυασμού Αθήνα το Σπίτι Μας Βασίλης Καπερνάρος. Αυτό το ψήφισμα δεν πρέπει να περάσει από τη νομική υπηρεσία προκειμένου να γνωμοδοτήσει εάν είναι σύννομο ή όχι, όταν εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων; Αναμένεται απόφαση από το δικαστήριο και θα βγει ο δήμος να πει καταδικάστε τους; Απαγορεύεται αυτό. Δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα, υπερασπίζομαι τον θεσμό της Δικαιοσύνης” υπογράμμισε ο κ. Καπερνάρος.

Γιώργος Μανουσακάκης, Μάγδα Μπουλούκου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα