back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση Πομπέο – Δένδια: «Με την Ελλάδα μοιραζόμαστε το ίδιο στρατηγικό όραμα»

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:20 η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδα και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ενθουσιασμένος για την επιστροφή του στην Ελλάδα δηλώνει, μέσω twitter, o Μ. Πομπέο.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας. Στα Χανιά θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, στις οποίες θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επισημαίνει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη.

«Χαίρομαι που συμμετέχω στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και το φίλο μου, Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει αυτήν τη χρονιά σε όλους τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Πάιατ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει.

Η διήμερη επίσκεψη του κ Πομπέο στη χώρα μας κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας και εφ’ όσον για πρώτη φορά δεν πραγματοποιείται αντίστοιχη στην Τουρκία εκτιμάται ότι αποστέλλει μήνυμα στην Άγκυρα για την ανάγκη να τερματιστεί το συντομότερο η παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και το άμεσο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για μια συμφωνία αναβάθμισης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας προ των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Αυτό εξάλλου τονίζεται σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

«Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος εταίρος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους» αναφέρεται ενώ τονίζεται παράλληλα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και κρίσιμης σημασίας εταίρο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».

Η χώρα μας άλλωστε χαρακτηρίζεται «κλειδί» για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, ενώ τονίζεται εκ νέου πως η σχέση Αθήνας – Ουάσιγκτον είναι στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Εξίσου ιδιαίτερης σημασίας ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μάικ Πομπέο λίγο πριν την άφιξή του στη χώρα μας με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ όπου στο επίκεντρο της βρέθηκε η Ανατολική Μεσόγειος.

Ο κ. Πομπέο μάλιστα χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των εντάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν ένα χρόνο οι δυο χώρες υπέγραψαν την ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) που υπεγράφη το 1990 κι έχει μείνει γνωστή ως η συμφωνία για τις βάσεις.

Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας σε τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος: Στη χρήση της βάση της Σούδας, τη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χρήση της βάσης του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας από την αεροπορία στρατού των ΗΠΑ για διευκόλυνση των ελικοπτέρων αλλά και τη χρήση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ αποκτούν μια ταχύτερη παράκαμψη των στενών για την μετακίνηση των δυνάμεών τους από την Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα