back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χρ. Χατζηχριστοδούλου στον Αθήνα 9.84: «Πιθανό το εμβόλιο για τον covid-19 μέσα στο 2021, αλλά ο ιός δεν θα εξαλειφθεί»

Διαβάστε επίσης

Την αισιόδοξη πρόβλεψη στις αρχές του 2021 ενδέχεται να υπάρχει το εμβόλιο για τον κορονοιό ώστε να εμβολιαστεί ένα πρώτο κομμάτι του πληθυσμού και έως τον Ιούνιο το μεγαλύτερο μέρος του, έκανε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και στον Γιάννη Θεοδόση.

Οπως σημείωσε ωστόσο με το εμβόλιο δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ο κορονοιός, αλλά ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί ανοσία αγέλης, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα.

Αναλυτικά:

«Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, καλούμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα εξ ίσου αποδοτικά με το lockdown. Ειδικά για τη χρήση μάσκας υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι μειώνει την μεταδοτικότητα του ιού κάτω από το 1%. Κάτι που σημαίνει ότι τα κρούσματα δεν θα μηδενιστούν, αλλά θα έχουμε μια ήπια μετάδοση, όπως θέλουμε.
Ο μηδενισμός των κρουσμάτων είναι ανέφικτος λόγω της συμπεριφοράς του κορονοιού.
Ο SARS 1 για παράδειγμα, προκαλούσε πολύ σοβαρή κλινική εικόνα, σκότωνε τα θύματά του και μεταδιδόταν ενδονοσοκομειακά και όχι με τόσο ραγδαίο ρυθμό, όπως ο covid 19. Ο κορονοιός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα όπως η γρίπη. Δεν πρόκειται να εξαλειφθεί από τον πλανήτη, θα γίνει ενδημικό νόσημα και θα μάθουμε να ζούμε μαζί του. Με εξάρσεις το χειμώνα και χαμηλή καμπύλη το καλοκαίρι.

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

«Με το εμβόλιο, θα επιτευχθεί μια ανοσία αγέλης ώστε να μπορεί να χειριστεί τα νεοεισερχόμενα κρούσματα, το Σύστημα Υγείας. Ο ιός όμως θα κυκλοφορεί στην κοινότητα και το νόσημα δεν θα εξαλειφθεί.

Ενδεχομένως στις αρχές του 2021 να έχουμε κάποιο εμβόλιο, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Περισσότερες δόσεις του εμβολίου θα υπάρχουν μάλλον έως τον Ιούνιο του 2021. Και αυτό είναι το καλό σενάριο.»

*ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

«Τα πράγματα είναι πιο απογοητευτικά, δεν θα το δούμε σύντομα όπως φαίνεται. Τα μονοκλωνικά αντισώματα πάνε καλύτερα, αλλά δεν διαφαίνεται κάτι αισιόδοξο στον ορίζοντα» 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα