back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Προκαταρκτικά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων στον πληθυσμό της χώρας

Διαβάστε επίσης

Τα πρώτα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT) στον πληθυσμό της χώρας παρουσιάζει έπειτα από τη συλλογή στοιχείων και την επεξεργασία τους η ερευνητική ομάδα της Μελέτης για την Ελλάδα.

Το ερευνητικό εγχείρημα προωθείται στη χώρα μας από τη Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με περισσότερους από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια τουλάχιστον 40 χωρών ανά την υφήλιο και υπό την αιγίδα μεγάλου αριθμού εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Στην Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων συμμετείχαν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 συνολικά 7.467 άτομα, ενώ οι περισσότερες απαντήσεις αφορούν το διάστημα από τις 26 Απριλίου 2020 έως το τέλος Ιουνίου 2020. Η διάμεση ηλικία των ατόμων από την Ελλάδα που απάντησαν στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν 41 έτη. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες (74% έναντι 26%). Η διάμεση ηλικία των γυναικών ήταν 40 έτη και των ανδρών 42 έτη.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο καθηγητής ψυχιατρικής, διευθυντής της Β ΄Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειος – Παντελεήμων Μποζίκας, εξήγησε ότι από τους 7500 αυτούς ανθρώπους τα συμπεράσματα τώρα που εμείς μπορούμε να βγάλουμε είναι, ότι ως αναφορά τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις έχουμε αύξηση των επιπέδων του στρες, του θυμού και του αισθήματος της μοναξιάς σε ποσοστό 70% κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά στους ηλικιωμένους αυτό προσεγγίζει το 96%.

Όπως κατέδειξε η έρευνα συνέχισε, οι τρόποι που επιλέχθηκαν από τους συμπατριώτες μας για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέφερε στην καθημερινότητα τους η πανδημία, θα μπορούσαν να ονομαστούν υγιείς τρόποι και ήταν η άσκηση ( 63%), η χρήση του διαδικτύου (61%), τα χόμπι (61%), η μελέτη (49%),τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κοινωνικές επαφές από απόσταση (48%), η εργασία (42%), η άμεση κοινωνική συναναστροφή (60%), ο χρόνος με το κατοικίδιο (36%), καθώς και η σεξουαλική δραστηριότητα σε ποσοστό (36%), χωρίς να καταφύγουν πρόσθεσε σε αρνητικούς τρόπους διαχείρισης, που είναι το αλκοόλ, οι ουσίες και τα τυχερά παιχνίδια μέσα από το διαδίκτυο κ.τ.λ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση του ίντερνετ, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αυξήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, στους νεαρούς ενήλικες (81%) και στους ηλικιωμένους (98%), καθώς ήταν ο μοναδικός τρόπος να έχουν ενημέρωση και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

Από τις απαντήσεις συνέχισε φαίνεται ότι αντίβαρο στην αρνητική επίδραση της πανδημίας στην ψυχολογία των Ελλήνων, αποτελεί η οικογένεια και ειδικότερα η αλληλεγγύη που χτίστηκε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, δηλαδή, η βοήθεια σε άλλους ψωνίζοντας γι΄αυτούς στο σουπερμάρκετ, δίνοντας χρήματα ή βοηθώντας στην καθημερινότητα κρατώντας τα παιδιά τους κ.λ.π., βελτιώθηκε στο 66% των συμμετεχόντων συγκριτικά πριν την πανδημία.

Τέλος τόνισε ότι η έρευνα συνεχίζεται, οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες για να συμμετάσχουν μπορούν να επισκεφθούν τον παρακάτω σύνδεσμο https://www.coh-fit.com, ωστόσο όπως ανέφερε δεν έχουμε αρκετές συμμετοχές παγκόσμια από παιδιά και εφήβους,
υπάρχουνε ειδικά ερωτηματολόγια που μπορούν να συμπληρώσουν με την έγκριση και την βοήθεια των γονιών και των κηδεμόνων και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε πληροφορίες τώρα που άνοιξαν τα σχολεία ή πριν που ήταν κλειστά για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Λίγα λόγια για τη Μελέτη COH-FIT

Η Μελέτη COH-FIT είναι μία μεγάλη, διεθνής μελέτη που αφορά τον γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία Covid-19. Διενεργείται διαδικτυακά σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Έχει στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και την ψυχική υγεία σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων (π.χ. περιορισμός κυκλοφορίας, κοινωνική αποστασιοποίηση, καραντίνα) και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία Covid-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.

Μετά την ηλεκτρονική συγκατάθεση, συγκεντρώνονται ανώνυμες πληροφορίες για τρεις ηλικιακές ομάδες (ενήλικες, εφήβους και παιδιά) και σε περισσότερες από 30 γλώσσες αναφορικά με τα δημογραφικά στοιχεία, το επάγγελμα, την κατάσταση φυσικής και ψυχικής υγείας και των σχετικών συμπεριφορών, καθώς και για περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Εθνικοί συντονιστές / ερευνητική ομάδα της Μελέτης COH-FIT για την Ελλάδα:

-Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας MD, PhD, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ
-Αγοραστός Θ. Αγοραστός, MD, MSc, PhD, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ
– Έλενα Δραγκιώτη, BSc, MSc, PhD, Αναπλ. Καθηγήτρια, Pain and Rehabilitation Centre & Department of Health, Medicine and Caring Sciences, Linköping University, Linköping, Sweden
-Κωνσταντίνος Τσαμάκης, MD, MSc, PhD, MRCPsych, Ψυχίατρος, Επισκέπτης Ερευνητής στο King’s College, Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, London, UK.

Κώστας Παπανελόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα