back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Απόδραση το Σαββατοκύριακο: Λιχαδονήσια

Διαβάστε επίσης

Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια, όπως είναι πιο γνωστά, είναι ένα σύμπλεγμα επτά μικρών νησιών στα βορειοδυτικά της Εύβοιας. Για την ακρίβεια βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο εκεί που ενώνεται ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος με τον Μαλιακό, απέναντι από τα Καμένα Βούρλα.

Σχηματίστηκαν κατόπιν ηφαιστειακής δραστηριότητας ενώ μεγάλο τμήμα των νησιών βυθίστηκε από σεισμό του 426 π.Χ.

Σύμφωνα με την μυθολογία το όνομά τους προήλθε από τον Λίχα, τον δούλο του Ηρακλή, ο οποίος του παρέδωσε τον χιτώνα της Δηιάνειρας, η οποία νομίζοντας ότι είναι απατημένη, του είχε δηλητηριάσει τον χιτώνα. Ο Ηρακλής φόρεσε τον χιτώνα και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους θεώρησε υπαίτιο τον Λίχα και τον εκσφενδόνισε στην θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια.

Μονολιά , Μεγάλη Στρογγυλή, Μικρή Στρογγυλή, Στενό, Βαγιά, Βοριάς, Λιμάνι είναι τα ονόματα των 7 νησιών. Υπάρχουν και μικροί σκόπελοι και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια. Η Μονόλια είναι μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος έχει παραλία με τιρκουάζ νερά και το καλά οργανωμένο beach bar.

Στα δυτικά του νησιού υπάρχει ένα ναυάγιο. Βρίσκεται μέσα σε μία σειρά από ξέρες και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα.

Στην Στρογγυλή δεσπόζει ο Φάρος, ενώ γύρω του βρίσκονται σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης.

 

Δύο διαδρομές υπάρχουν για να φθάσουμε στα Λιχαδονήσια.

Είτε από τον Άγιο Γεώργιο είτε από τα Καμένα Βούρλα. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Εύβοιας. Σε απόσταση 4 χλμ. από τα Λιχαδονήσια και εύκολη πρόσβαση σε περιοχές και αξιοθέατα της Εύβοιας, αποτελούν ιδανική βάση διαμονής καθώς σας προσφέρουν πολλές επιλογές για διασκέδαση και ποικίλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Στον γραφικό και πανέμορφο Άγιο Γεώργιο υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργούν ως ορμητήριο προς τα Λιχαδονήσια.

Από την άλλη, τα Καμένα Βούρλα βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ. από τα Λιχαδονήσια, ενώ είναι και πολύ εύκολα προσβάσιμα από και προς κάθε κατεύθυνση μέσω του οδικού άξονα. Ας μην ξεχνάμε πως είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας και ίσως το πιο γνωστό μέρος ιαματικών θεραπειών, αφού τα ραδιούχα νερά του είναι μοναδικά σε όλη τη χώρα.

Κωνσταντίνος Σιούμπουρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα