back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλεξάνδρα Κορωναίου στον Αθήνα 9,84: Στην καραντίνα ήμασταν έγκλειστοι στο δικό μας big brother

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η τηλεοπτική σαιζόν και τα ριάλιτι σόου εγκλεισμού δεν αφήνουν αδιάφορο το τηλεοπτικό κοινό. Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Ράδιο City και στην Έλενα Χατζηιωάννου η Αλεξάνδρα Κορωναίου καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου.

“Θέλουμε να δούμε αυτά τα ριάλιτι γιατί στην ουσία είναι σαν να ταυτιζόμαστε. Υπαρχει και το στοιχείο της ”κλειδαρότρυπας”. Στην καραντίνα ήμασταν έγκλειστοι στο δικό μας big brother. Στον πυρήνα της ιστορίας είναι οτι ο θεατής του σήμερα ψάχνει να βρει να διακρίνει, ποιος ειναι πιο αυθεντικός, πιο αληθινός. Γι αυτά τα παιχνίδια χρησιμοποιούμε τον όρο “τηλεπραγματικοτητα” και όχι τόσο ριάλιτι. Είναι όντως μια πραγματικότητα και είναι ευρύτερη από το σόου, αφού “κατασκευάζεται” με τα μέσα του κινηματογράφου, όπως το μοντάζ. Αυτό που άλλαξε, σε σχέση με τις παλαιότερες παραγωγές είναι τα σπίτια, που είναι πιο  εντυπωσιακά. Και φυσικά τα social media και τo live streaming.

Αναφερόμενη στο ριάλιτι “Bachelor” στο οποίο πολλές γυναίκες διεκδικούν έναν άντρα, η κ. Κορωναίου είπε “Στο bachelor πιστεύω ότι υποτιμάται η θέση της γυναίκας. Είναι κραυγαλέα αναχρονιστικό, αφού τα σημερινά κορίτσια θέλουν να πατάνε στα πόδια τους και να επιλέγουν τον σύντροφο τους. Αυτό που είναι αθλιότητα στο συγκεκριμένα παιχνίδι είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να μαλλιοτραβηχτούν για την καρδιά ενός άντρα”.

Ο κ. Κορωναίου μελετά εδώ και χρόνια αυτού του είδους τις εκπομπές, για τις οποίες υπάρχει και σημαντική διεθνής βιβλιογραφία. Μάλιστα το 2001 της είχε προταθεί να εργαστεί στο πρώτο “Big Brother”, το 2001.

“Μου είχαν ζητήσει να στηρίζω ψυχολογικά τα παιδιά. Στην Αμερική τότε υπήρξαν πολλά δυσάρεστα περιστατικά, ακόμη και αυτοκτονίες, όταν αποσύρθηκαν τα φα της δημοσιότητας απο τους παίκτες. Δεν είχα δεχτεί την πρόταση γιατί ένας από τους όρους του συμβολαίου ανέφερε ότι αν αντιμετώπιζα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί και αυτό ήταν αντίθετο στην κουλτούρα μου. Ούτε οι παίκτες μπορούσαν να αποκαλύψουν κάποιο, δυσάρεστο γι αυτούς, περιστατικό, αφού τα συμβόλαιά τους περιείχαν σχετικό όρο”, κατέληξε η κυρία Κορωναίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα