back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανησυχία για την Αττική – Στο «τραπέζι» το τοπικό lockdown για την ανάσχεση του COvid-19

Διαβάστε επίσης

Εντείνεται η ανησυχία σε λοιμωξιολόγους και κυβερνητικό επιτελείο για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον αριθμό διασωληνωμένων στο λεκανοπέδιο, την ώρα που οι σχεδιασμοί για τοπικά lockdown είναι πάνω στο τραπέζι. Ήδη χθες αποφασίστηκε η περαιτέρω αύξηση των κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας και η μετατροπή μονάδων γενικών περιστατικών σε μονάδες Covid-19.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ίσως αύριο με την κυβέρνηση να μην αποκλείει το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική -και ιδίως στο Δήμο Αθηναίων.

Έως το τέλος του μήνα θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ανέφερε πως δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο lockdown, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών. Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, τις επόμενες ημέρες παραδίδονται 42 ΜΕΘ και τον Οκτώβριο 50 στο νοσοκομείο Σωτηρία, που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν απόκλεισε ποτε από τα εργαλεία της ένα τοπικό lockdown. «Το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ιδίως στον Δήμο Αθηναίων. Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος και Δήμου, προκειμένου να ελέγξουμε τα κρούσματα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δεν αποκλείουμε να πάρουμε και περισσότερα μέτρα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί και αυτή τη στιγμή ακόμη δεν είμαστε εκεί. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε κι εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την προηγούμενη Δευτέρα από τους ειδικούς έναν κατάλογο μέτρων, που θα μπορούν να ενεργοποιούνται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και αυτός ο κατάλογος υπάρχει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι τα μισά από τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι στην Αττική και από αυτά τα μισά είναι στο κέντρο της Αθήνας και πρόσθεσε: «Είναι ένα ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί. Εξετάζουμε – που παρουσιάζονται, για παράδειγμα, σε πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν πολλοί μαζί, με περισσότερους ελέγχους ώστε να εντοπίζονται γρήγορα και να απομονώνονται με ενεργοποίηση και ξενοδοχείων καραντίνας. Σε αυτά θα πηγαίνουν όσοι βρίσκονται θετικοί, ώστε ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικοί, να απομονώνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον για να μην έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Είναι δύσκολο το στοίχημα, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα αυτά που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, θα πάμε καλά».

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 358 κρούσματα εκ των οποίων τα 194 στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16286, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2696 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6808 (41.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι περιπολίες της Αστυνομίας σε κεντρικά σημεία στην Αττική, όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού. Χθες βράδυ στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα πολλά άτομα είχαν συγκεντρωθεί χωρίς μάσκα. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συστάσεις, ενώ υπήρχε εντολή για πρόστιμα και προσαγωγές σε όσους δεν υπακούν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα