back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Η ώρα της απόφασης» – «Δεν είναι αθώοι» 

Διαβάστε επίσης

Ατεκμηρίωτη νομικά χαρακτήρισαν την πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που εισηγείται την αθώωση όλης της ηγετικής ομάδας, οι ομιλητές στην διαδικτυακή εκδήλωση «Η ώρα της απόφασης», που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Ένωση καλεί τους πολίτες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών, στις 9:30 το πρωί, ημέρα που θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία. 

Η συζήτηση «Η ώρα της απόφασης»

Την αισιοδοξία τους, εξέφρασαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου καθώς. όπως υποστήριξαν η πληθώρα των στοιχείων που παρουσιάστηκαν δεν αφήνει περιθώριο καμίας αμφιβολίας για τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Μίας οργάνωσης με δολοφονική δράση 30 και πλέον ετών, που καθυστέρησε πολύ να τεθεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Ωστόσο όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την δυσκολία, που προκύπτει από την εισαγγελική προσέγγιση, η οποία επί της ουσίας εισηγείται την αθώωση όλης της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι είναι απολύτως κρίσιμο να μην γίνει δεκτή η πρόταση από τους δικαστές. Η απόφαση σ’ αυτή την ιστορική δίκη θα κρίνει, όχι μόνο την απαίτηση των θυμάτων για δικαιοσύνη αλλά και τη φύση της πολιτείας στην οποία θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια, τόνισαν.

Ελπίζουμε, ανέφεραν, η απόφαση αυτή να  σώσει την τιμή της ελληνικής δικαιοσύνης και να δώσει ένα μήνυμα πως η  πολιτεία δεν θα ξαναεπιτρέψει να σκοτώνουν τα  παιδιά της. Ο κόσμος περιμένει με αγωνία την απόφαση και το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι – Οι Ναζί στη φυλακή» που προτάσσει αυτές τις ημέρες σημαίνει ότι αυτό που συνέβη το 2010, δηλαδή, μια εγκληματική οργάνωση να ντυθεί με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, δεν πρέπει να ξανασυμβεί και απαιτεί το αυτονόητο: την παραδειγματική καταδίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Στη συζήτηση τέθηκε το ερώτημα αν η φράση «Δεν είναι αθώοι» ή ακόμα κι αν η ίδια η εκδήλωση συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη και καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας με τους ομιλητές να απαντούν πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει το τεκμήριο της αθωότητας και πως η απόφαση για την ενοχή ή μη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει την υπόθεση. Επίσης τονίστηκε πως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι μια ανθρωπιστική οργάνωση, δεν ασκεί εξουσία και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. 

Εν αναμονή της ετυμηγορίας για την ιστορική Δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου 2020 (11:00 πμ) με τους συνολικά 68 κατηγορουμένους, μετά από πεντέμισι ολόκληρα χρόνια από την έναρξη της εκδίκασης  και 453 συνεδριάσεις οι παρατηρητές της δίκης κάνουν λόγο για θεσμική διαχείριση, που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, για άθλιες συνθήκες κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και απομόνωση της δίκης από το κοινωνικό της ενδιαφέρον.

Στη συζήτηση συμμετείχαν

– Νίκος Αλιβιζάτος – Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Δημήτρης Χριστόπουλος –Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
– Χρύσα Παπαδοπούλου – Δικηγόρος οικογένειας Φύσσα
– Κώστας Σκαρμέας – Δικηγόρος Αιγύπτιων Αλιεργατών
– Αντώνης Αντανασιώτης – Δικηγόρος ΠΑΜΕ
– Λευτέρης Παπαγιαννάκης – Golden Dawn Watch
– Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου – Golden Dawn Watch
– Στεύη Κίτσου – Παρατηρήτρια Golden Dawn Watch
– Κωστής Παπαϊωάννου – Golden Dawn Watch
– Ελένη Τάκου – Αναπληρώτρια διευθύντρια HumanRights360 και πρώην βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας
– Γιάννης Μπασκάκης – Δημοσιογράφος (Εφημερίδα των Συντακτών)
Συντονίσαν ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΕλΕΔΑ και ο Βασίλης Παπαστεργίου, αντιπρόεδρος ΕλΕΔΑ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα