back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

The Home Project- Η Σοφία Κουβελάκη στους Ευρωπαίους ηγέτες του Ιδρύματος Ομπάμα

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες της επόμενης ημέρες, νέοι άνθρωποι που ανοίγουν καινούργιους δρόμους, σχεδιάζουν το μέλλον και μέσα από το έργο τους αναδεικνύονται ωφέλιμες πρακτικές για την κοινωνία. Το πρόγραμμα του “Ιδρύματος Ομπάμα” Meet the Leaders αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ αυτών των προσπαθειών και παράλληλα ένα εφαλτήριο για συνέργειες με απώτερο στόχο τις θετικές αλλαγές στην παγκόσμια κοινωνία.

Ανάμεσα σε 35 πρόσωπα από 18 κράτη της γηραιάς ηπείρου φέτος μετέχει η κα Σοφία Κουβελάκη Γενική Διευθύντρια στο “The HOME Project” την οποία επέλεξε το Ίδρυμα Ομπάμα στο πρόγραμμα για τους “Ηγέτες της Ευρώπης”.  Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Ιδρύματος πρόκειται για ηγετικές φυσιογνωμίες το έργο των οποίων καλύπτει ένα ευρύτατο πλαίσιο θεμάτων από την καταπολέμηση του ρατσισμού, την δημόσια υγεία και την Δημοκρατία.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια έξι μήνες και στο διάστημα όσοι μετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και τα ηγετικά τους προσόντα ως άτομα που “μπορούν να κάνουν την αλλαγή”. Στην σκιά της πανδημίας βέβαια ένα μέρος του προγράμματος προβλέπεται να υλοποιηθεί και διαδικτυακά.
“Το πρόγραμμα δεν ειναι διαδικτυακό αλλά έχει προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα μετά την πανδημία, οπότε όλες οι επικοινωνίες και οι επαφές θα γίνουν με τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούνται” λέει στον “Αθήνα 984” η κα Σοφία Κουβελάκη.
Όπως σημειώνει και η αναφορά που κάνει το Ιδρυμα Ομπάμα: το The Home Project έχει δημιουργήσει 11 χώρους “καταφύγια” στην Αθήνα για παιδιά πρόσφυγες. Υποστηρίζει περισσότερα από 520 παιδιά και έχει δημιουργήσει 140 θέσεις εργασίας, ενώ η ιδρύτριά του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των προσφύγων.

“Είναι ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα, ανάμεσα σε νέους ανθρωπους που εργάζονται στην κοινωνια των πολιτών , η είναι νέοι σε ηλικία πολιτικοί και άλλοι κοινωνικοί επιχειρηματίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο να δημιουργούνται τέτοιες ομάδες αλληλουποστήριξης και ανταλλαγής ιδεών. Ομάδες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν εκκίνηση πρωτοβουλιών οι οποίες είναι απαραίτητες στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο” λέει η κα Σ.Κουβελάκη στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (22/9/20)

“Η κεντρική ιδέα της προσπάθειας του Ιδρύματος είναι να ανοίγονται νέοι δρόμοι. Όλο αυτό το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της Δημοκρατίας, στις αρχές της κοινωνίας των πολιτών,  αλλά το πιο σημαντικό,κατά την γνώμη μου, είναι ότι αυτές οι αξίες μπορούν να γίνουν και πράξη.  Ειδικά οι αξίες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης, η καταπολέμηση του ρατσισμού , η αξία του να ζούμε  σε μια κοινωνία η οποία ενθαρρύνει την διαφορετικότητα , είναι πάρα πολύ σημαντικές”

Το Home Project

H παρέμβαση την οποία προωθεί η κα Σ.Κουβελάκη με το Home Project στοχεύει στην προστασία των παιδιών που έρχονται μόνα τους στην Ελλάδα ανάμεσα στα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Στόχος , όπως αναφέρεται : είναι να μετακινηθούν από τους δρόμους, τα στρατόπεδα, τα αστυνομικά τμήματα, τα κέντρα κράτησης στην ασφάλεια των σπιτιών μας όπου λαμβάνουν ένα ολιστικό δίκτυο υπηρεσιών προστασίας των παιδιών.

“Είναι μίια πάρα πολύ στοχευμένη παρέμβαση με σκοπό να παρέχουμε προστασία υποστήριξη και εκπαίδευση στα παιδιά πρόσφυγες που φτάνουν μόνα τους στην Ελλάδα.Θύματα διωγμών και πολέμων που βρίσκονται εκτός της όποιας προστασίας” εξηγεί η κα Κουβελάκη στην εκπομπή και προσθέτει ότι η προσπάθεια είναι η δημιουργία ξενώνων για την παροχή ολιστικού προγράμματος προστασίας. “Αυτό σημαίνει οτι δεν προσφέρουμε μόνο μία στέγη στα παιδιά. Χρειάζονται υπηρεσίες, ενα ολιστικό  πλαίσιο υπηρεσιών:  κοινωνική, νομική και  ψυχολογική υποστήριξη, ιατρική παρακολούθηση και καθώς έρχονται σε άσχημη κατάσταση και ιατρικά και ψυχολογικά. Οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε ένα θεραπευτικό περιβάλλον.

Επιπλέον πρέπει να πάνε σχολείο, εκπαιδεύονται τα παιδιά είτε σε δημόσιο, είτε σε διαπολιτισμικό σχολείο. Επίσης έχουμε συνεργασία με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όπως το American Community School και το Κολλέγιο Αθηνών όπου κάνουμε πρόγραμμα μαζί με τους μαθητές και τους καθηγητές για την παιδαγωγική ενίσχυση των δικών μας παιδιών αλλα και για να γίνεται μια ανταλλαγή. Να σπάσουμε τα στερεότυπα και τον ρατσισμό. Διότι τα παιδιά και οι νέοι είναι η ελπίδα ότι θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν και τους γονείς τους για να σταματήσουν να φοβούνται. Έχουμε δεί ότι η βάση του ρατσισμού είναι ο φόβος”

Γ.Αποστολιδης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα