back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

H εικόνα στη φοιτητική στέγη εν μέσω πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Στάση αναμονής κρατούν οι γονείς όσον αφορά την ενοικίαση φοιτητικής στέγης, με τις τιμές των ενοικίων να παραμένουν υψηλές.   

«Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλα για φοιτητές καταγράφει η φετινή χρονιά σε σχέση με τα προηγούμενα 2 χρόνια», λέει στον Αθήνα 9.84, ο Θεμιστοκλής Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates. «Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας στις top φοιτητικές περιοχές της Αθήνας, παραμένουν υψηλές – στα ίδια επίπεδα με αρχές Αυγούστου,  χωρίς να καταγράφεται ακόμη κάποια αισθητή μείωση ιδιαίτερα στα διαμερίσματα που προέρχονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και είναι υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διαμερίσματα κυρίως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό πλήρως ανακαινισμένα.

Πιέσεις στις τιμές μίσθωσης της τάξεως από 5% έως 10% καταγράφουμε κυρίως σε διαμερίσματα παλαιά – μη ανακαινισμένα που δεν κατάφεραν να μισθωθούν τα προηγούμενα χρόνια».

Εναλλακτικές περιοχές με οικονομικά ενοίκια στο Ν. Αττικής – γκαρσονιέρες έως 300€ και διαμερίσματα από 60τμ κατάλληλα για συγκατοίκηση – με 2 Υ/Δ έως 500€:

«Δεν θα είναι λίγοι οι πρωτοετείς φοιτητές που θα αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους αλλά κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό» επισημαίνει ο κ. Μπάκας. «Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών, όταν εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσο να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί. Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητα του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγξει στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη, την διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή τους, μη ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα και οικονομικά μπορείς να μετακινηθείς .

Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει σταθμό του μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν σταθμό του μετρό. Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών ( Λ.Καβάλας ), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν  τις άνωθεν περιοχές ενώ φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν θα είναι λίγοι οι φοιτητές τη φετινή χρονιά που ενδεχομένως να επιλέξουν τη φοιτητική τους κατοικία πλησίον των νέων στάσεων του μετρό, όπου μπορούν να αναζητήσουν ακίνητα υψηλών προδιαγραφών σε αρκετά οικονομικές τιμές μίσθωσης σε σχέση με τις top φοιτητικές περιοχές.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη. Μη ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν σταθμό του μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες και είναι ήσυχες. Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως  σε σταθμό του μετρό .

Όσοι φοιτητές που θα επιλέξουν να διαμείνουν στο κέντρο, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε  πολλές οικονομικές περιοχές που διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα του μετρό και του ηλεκτρικού.

Γενικότερα οι φοιτητές θα πρέπει να επιλέγουν για λόγους ασφάλειας ακίνητα άνω του 1ου ορόφου».

Περιοχές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που μπορείς να αναζητήσεις γκαρσονιέρες έως 300€ και διαμερίσματα από 60τμ κατάλληλα για συγκατοίκηση – με 2 Υ/Δ έως 500€:

«Η μόδα της οικονομίας διαμοιρασμού (Airbnb) τα τελευταία χρόνια σε συνάρτηση τη διάθεση των ιδιοκτητών για αύξηση των εσόδων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, είχε οδηγήσει τα διαθέσιμα ακίνητα προς μακροχρόνια μίσθωση να έχουν μειωθεί αρκετά τα προηγούμενα 2 χρόνια.

Τη φετινή χρονιά, η συμπρωτεύουσα, διαθέτει μεγαλύτερο πλήθος ακινήτων κατάλληλα για φοιτητές, σε πολλές περιπτώσεις πλήρως ανακαινισμένα, ακίνητα που το προηγούμενο διάστημα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στις πρώτες περιοχές που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι στη περιοχή 40 Εκκλησίες, Αγίας Σοφίας, Αριστοτέλους, Καμάρα, Ροτόντα και Προξένου Κορομηλά.

Η περιοχή της Τριανδρίας , Σαράντα εκκλησίες καθώς και η  Άνω Πόλη είναι διαχρονικά οι αμέσως επόμενες επιλογές όταν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές δεν βρίσκουν ακίνητο της αρεσκείας τους ή της οικονομικής τους δυνατότητας στις άνωθεν περιοχές .

Στον Βαρδάρη, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής μπορεί να αναζητήσει γκαρσονιέρα 30τμ-40τμ με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 220€ έως 250€, ενώ, αν επιλέξει να τη συγκατοίκηση με συμφοιτητή του ή συμμαθητή του από το σχολείο που θα φοιτήσουν στην ίδια πόλη, το μηνιαίο μίσθωμα διαμερίσματος από 60τμ με 2Υ/Δ κυμαίνεται από 300€ έως 400€.

Στη περιοχή της Καμάρας ή της Ροτόντας, που αποτελούν διαχρονικά τις περιοχές που επιλέγουν το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων φοιτητών, οι τιμές μίσθωσης είναι υψηλότερες αγγίζοντας τα 300€ για γκαρσονιέρα 30τμ-40τμ και τα 450-470 ως ανώτερη τιμή για διαμερίσματα 60τμ με 2 Υ/Δ.

Πότε θα καταγραφούν μειώσεις στις ζητούμενες τιμές:

«Θεωρούμε ότι οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές, που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις σ΄σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, το επόμενο διάστημα μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου – μέσα Οκτωβρίου, όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα καταγράψουν μειώσεις, αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν ουσιαστικά στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Μη ξεχνάμε ότι το μηναίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί – ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών , ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα».

Στάση αναμονής από τους γονείς – Ενδεχόμενος νέος κύκλος της πανδημίας θα επηρεάσει τη φοιτητική στέγη:

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι η φετινή φοιτητική χρονιά, μπορεί να είναι διαφορετική αν η πανδημία του κορονοϊού χτυπήσει απειλητικά τη χώρα μας για δεύτερη φορά. Δεν πρέπει να αφήνουμε αυτόν τον παράγοντα εκτός των δεδομένων μας, διότι πολλοί γονείς ακόμη και μετά την ανακοίνωση των βάσεων, κυρίως στην Αττική, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια δεν προβαίνουν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης πρόωρα, κρατούν ουσιαστικά «στάση» αναμονής λόγω ενδεχόμενου νέου κύκλου της πανδημίας του κορονοϊού».

Επικοινωνούν κυρίως με μεσιτικά γραφεία για να ενημερωθούν για την διαθεσιμότητα των ακινήτων, τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης καθώς και για εναλλακτικές – οικονομικότερες περιοχές που ταυτόχρονα μπορούν να διευκολύνουν τον φοιτητή να μετακινηθεί άμεσα στη σχολή του κυρίως μέσω του μετρό .

Παράλληλα στοχεύουν να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια, δηλαδή, να προβούν σε μίσθωση της φοιτητικής στέγης μετά τις εγγραφές των φοιτητών στις σχολές και στις αρχές – έναρξης των μαθημάτων (τέλη Οκτωβρίου ή/και αρχές Νοεμβρίου), αλλά και να φύγει το πρώτο μεγάλο κύμα αναζήτησης που συνήθως πληρώνουν και τα υψηλότερα ενοίκια.

Ταυτόχρονα, ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας που πλέον αποτελούν βασικό παράγοντα στη καθημερινότητά μας, για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας – υπάρχει η πιθανότητα αρκετά πανεπιστήμια να επιλέξουν για ένα διάστημα να ξεκινήσουν την νέα ακαδημαϊκή χρονιά εξ αποστάσεως ή ανά ομάδες φοιτητών με φυσική παρουσία ανά χρονικά διαστήματα (κυκλική παρακολούθηση).

Παράλληλα, αρκετοί φοιτητές του 3ου και 4ου έτους φοίτησης, έχουν ξενοικιάσει την φοιτητική κατοικία και έχουν προβεί σε ενοικίαση κατοικίας μαζί με άλλους συμφοιτητές τους για να μειώσουν τα μηνιαίο έξοδά τους και παράλληλα, να επισκέπτονται τη πόλη που σπουδάζουν όταν πραγματικά απαιτείται από τη σχολή τους – τυχόν εργαστήρια, αλλά και στην εξεταστική περίοδο» καταλήγει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Πίνακες τιμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εναλλακτικές περιοχές για φοιτητές 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα