back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ένα «πλήγμα στην ελευθερία της ενημέρωσης»

Διαβάστε επίσης

Το νέο «εθνικό σχέδιο για τη διατήρηση της τάξης» δεν συμβαδίζει με τις γαλλικές και ευρωπαϊκές αρχές της ελευθερίας της ενημέρωσης», εκτιμούν οι ενώσεις των δημοσιογράφων και του προσωπικού πολυάριθμων μέσων ενημέρωσης όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, τα τηλεοπτικά κανάλια BFMTV και France 2, ο ραδιοσταθμός Europe 1, οι ιστότοποι και έντυπα Arret sur images, Challenges, Courrier international, les Echos, l’ Express, le Figaro, Franceinfo κλπ.

Αυτό καταγγέλλουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις στην Γαλλία με επιστολή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Le Monde.

Προοριζόμενο για χρήση από τους χωροφύλακες και τους αστυνομικούς στη Γαλλία, το σχέδιο αυτό προβλέπει κυρίως «τη δημιουργία ενός διαύλου ανταλλαγών ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τους δημοσιογράφους ‘που είναι κάτοχοι δημοσιογραφικής ταυτότητας και διαπιστευμένοι στις αρχές’», υπενθυμίζουν οι υπογράφοντες.

Οι δημοσιογράφοι επιτρέπεται εξάλλου να έχουν εξοπλισμό προστασίας «από τη στιγμή που η ταυτοποίησή τους έχει επιβεβαιωθεί και η συμπεριφορά τους δεν περιλαμβάνει παραβάσεις ή προκλήσεις», σύμφωνα με το κείμενο του γαλλικού υπουργείου.

«Εντούτοις η άσκηση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, όπως προσδιορίζεται στον κώδικα εργασίας, δεν απαιτεί κατοχή δημοσιογραφικής ταυτότητας», υπογραμμίζουν οι Ενώσεις Δημοσιογράφων (SDJ), «τόσο για την κάλυψη διαδηλώσεων στον δημόσιο χώρο όσο και για την ‘ταυτοποίηση’» που απαιτείται για τους εξοπλισμούς προστασίας.

Εξάλλου στο κυβερνητικό κείμενο «υπενθυμίζεται» πως «το αδίκημα που έγκειται στην παραμονή σε μια συγκέντρωση έπειτα από προειδοποίηση δεν περιλαμβάνει καμιά εξαίρεση, ούτε για δημοσιογράφους ούτε για μέλη ενώσεων».

Για τα προαναφερθέντα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται «στην πραγματικότητα» για ένα «πράσινο φως που χορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών στις δυνάμεις της τάξεις για να εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να καλύπτουν πλήρως διαδηλώσεις, περιλαμβανομένων της διάλυσής τους ή παρεκτροπών τους».

Το εν λόγω σχέδιο είναι «ακόμη πιο απαράδεκτο» επειδή «ανακοινώνεται έπειτα από πολυάριθμες αστυνομικές καταχρήσεις που έχουν διαπιστωθεί σε βάρος δημοσιογράφων στη διάρκεια πρόσφατων κοινωνικών κινητοποιήσεων και έχουν καταγγελθεί, μεταξύ άλλων, από το Συμβούλιο της Ευρώπης», εκτιμά η SDJ και καλεί τον «υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν να το «διορθώσει».

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων (SNJ) είχε επίσης καταγγείλει το κείμενο αυτό που, με πρόσχημα «να εξασφαλίσει την καλύτερη αντιμετώπιση των δημοσιογράφων» στη διάρκεια των διαδηλώσεων, επιδιώκει, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό συνδικάτο, να τους «χαλιναγωγήσει».

«Υπό τον Κριστόφ Καστανέρ», τον προκάτοχο του Νταρμανέν, «περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι» «εμποδίσθηκαν να εργασθούν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής» στη Γαλλία, υπογραμμίζει το SNJ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα