back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νέος κύκλος διπλωματικών κινήσεων ενόψει επανεκκίνησης διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας – Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες

Διαβάστε επίσης

 

Νέος κύκλος διπλωματικών διεργασιών με  επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά ξεκινά από σήμερα, ενώ εντός των επόμενων ημερών ή ακόμα και ωρών αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση των διερευνητικών, που τοποθετούνται στα τέλη του μήνα.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου όπου ανάμεσα σε άλλα θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές ο 61ος γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και ενώ έχουν ήδη προηγηθεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τριμερείς συνομιλίες μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον προσωπάρχη και σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και τον διπλωματικό σύμβουλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Γιαν Χέκερ.

Από πλευράς Ελλάδας, επικεφαλής θα είναι όπως και το 2016 ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ενώ μένει να φανεί ποιος θα είναι ο επικεφαλής της τουρκικής πλευράς.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει θέση στο τραπέζι των διερευνητικών διατηρεί ωστόσο τον ρόλο του μεσολαβητή, σε περίπτωση που χρειαστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιμπραήμ Καλίν σε πρόσφατες δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα απαιτηθούν «εβδομάδες ή μήνες» για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο θα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες και με το νέο έτος.

Είναι ξεκάθαρο την ίδια ώρα πως η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις έγινε λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε και η πιθανότητα να ξεκινήσει συζήτηση για το ενδεχόμενο εξαιρετικά επιβαρυντικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, λόγω της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατώνμελών όπως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την Αθήνα ξεκαθαρίζουν πάντως ότι το κεκτημένο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, με το πλαίσιο κυρώσεων που έχει καταθέσει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, και εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία αν η επικείμενη συζήτηση θα έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Ελλάδα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο λίγες μόνο ημέρες μετά την αντίστοιχη επίσκεψή του στη Λευκωσία. Η Ουάσινγκτον όλο αυτό το διάστημα έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αλ. Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα