back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνέδριο Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ στο αμφιθέατρο του 9.84 «Μιλτιάδης Έβερτ»

Διαβάστε επίσης

Στο αμφιθέατρο του 9.84 «Μιλτιάδης Έβερτ» πραγματοποιείται το 1ο τακτικό ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών ΜΜΕ Ελλάδος που περιλαμβάνει και εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης.

Το επόμενο συνέδριο θα διεξαχθεί μέσα στο επόμενο έτος.

Κατά την διάρκεια των αρχαιρεσιών θα κληθούν τα μέλη της Ένωσης να εκλέξουν τα νέα πρόσωπα στις εξής θέσεις: Πρόεδρος, Α’ Αντιπρόεδρος, Β’ Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας, Μέλος και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Μέλος και αναπληρωτής ταμίας.

Ο Ιωακείμ Καλλιβρούσης, αναπληρωτής αντιπρόεδρος του 9.84 και υποψήφιος πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλαδος, μιλώντας στον 9.84, περιέγραψε τους στόχους που έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα: «Ένας από τους πρώτους στόχους είναι σε κάθε περίπτωση να βοηθήσουμε ραδιόφωνα τα οποία λειτουργούν και δεν έχουν προσαρμοστεί στο νόμιμο καθεστώς -που οφείλουν να προσαρμοστούν- στο να μετατραπούν σε εταιρείες ειδικού σκοπού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλυβρούσης, προσθέτοντας: «Να βοηθήσουμε λοιπόν τα ραδιόφωνα που λειτουργούν με άλλες μορφές να μετατραπούν σε ειδικού σκοπού και μα ενταχθούν μέσα στα πλαίσια της Ένωσης ώστε να δυναμώσουμε αυτή την συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας».

«Ένας δεύτερος σκοπός -προσθέτει- είναι να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία μεταξύ μας, τόσο σε επίπεδο ανταλλαγής προγράμματος όσο και σε επίπεδο δικτύωσης.

Σε ένα δεύτερο στόχο, μία από τις σκέψεις -καταλήγει- είναι να προχωρήσουμε σε βοήθεια στους δήμους που θέλουν να δημιουργήσουν τα δικά τους δημοτικά ραδιόφωνα. Σε αυτό υπάρχει μια μακροχρόνια προσπάθεια και βέβαια είναι απαραίτητη και η βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος θα μας βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στην δημιουργία νέων δημοτικών ραδιοφώνων σε όσους δήμους θα είχαν την διάθεση να τα αποκτήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Ένωσης Δημοτικών ΜΜΕ που είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2020, στην Τρίπολη, είχε εγκριθεί ψήφισμα στο οποίο διατυπώθηκαν οι εξής προτάσεις:

  • Να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ. Να δοθεί η δυνατότητα μετατροπής σε δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, όλων των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ που βρίσκονται υπό άλλο καθεστώς λειτουργίας.
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Δήμο που επιθυμεί να δημιουργήσει Ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό να μπορεί να το κάνει, υπό συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που θα τεθούν από την πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία.
  • Να διερευνηθεί η δυνατότητα διαδημοτικοποίησης δημοτικών ΜΜΕ όπου υπάρχουν οι απαραίτητες προυποθέσεις και τα ανάλογα αιτήματα.
  • Να ενισχυθούν με προσωπικό τα δημοτικά ΜΜΕ που αντικειμενικά έχουν ανάγκη.
  • Να αποσαφηνιστεί το θέμα λειτουργίας και το πεδίο δράσης των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων για να γνωρίζουν έγκαιρα όλα τα δημοτικά ΜΜΕ τις νόμιμες υποχρεώσεις τους

Η πρόεδρος του 9.84 κ. Νίκη Αραμπατζή, προσερχόμενη στο συνέδριο της Ένωσης, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε τις διεργασίες του 1ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοφώνων, τηρώντας πάντα αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο με πάρα πολύ λίγο κόσμο. Δηλαδή, μόνο με συμμετέχοντες τους εκλέκτορες και τα μέλη που συμμετέχουν στην διαδικασία της εκλογής του νέου προεδρείου και διοικητικού συμβουλίου. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πέντε χρόνια πίσω από την προηγούμενη διοίκηση και θελουμε να τους ευχαριστήσουμε για αυτό. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή συγκυρία τα δημοτικά ραδιόφωνα επιτέλους να αποκτήσουν την αισιοδοξία αλλά και το κύρος που τους επιβάλλεται προκριμένου να κάνουμε δυναμικά όλες τις παρεμβάσεις πανελλαδικά όπου χρειάζεται. Και βεβαίως πολλά δημοτικά ραδιόφωνα είναι αυτά τα οποία θα εισέλθουν εκ νέου στην διαδικασία της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοφώνων με τις τροποποιήσεις που θα κάνουμε με νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, με αφορμή το πρώτο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, δήλωσε τα εξής: «Σε μια περίοδο υπερσυγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης, τα δημοτικά ραδιόφωνα παραμένουν μια όαση στην ενημέρωση. Πραγματικά, σχεδόν 40 χρόνια μετά την ίδρυση τους, τα δημοτικά ραδιόφωνα έρχονται να επιτελέσουν τον σκοπό τους, τον σκοπό κατά του μονοπωλίου τότε της κρατικής δημόσιας ενημέρωσης έτσι οπως διαμορφωνόταν από συγκεκριμένα κέντρα. Νομίζω ότι τώρα, όσο ποτέ, πρέπει να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας τους και αυτά τα ραδιόφωνα να μετατραπούν σα ραδιόφωνα ειδικού σκοπού».

Ο Απόστολος Σειρηνίδης, αντιπρόεδρος της δημοτικής ραδιοφωνίας Πειραιά και υποψήφιος β’ Αντιπρόεδρος, μιλώντας στον 9.84, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα και είναι μεγάλη η χαρά μας που βρισκόμαστε σήμερα όλοι μαζί για να σχεδιάσουμε το μέλλον των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Και είναι πολύ σημαντικό και αισθανόμαστε συγκίνηση που το πρώτο τακτικό μας συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μια υπερσύγχρονη αίθουσα που φέρει τον όνομα του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ, ένας εκ των πρωτεργατών της ελεύθερης ραδιοφωνίας που επι δημαρχίας του ξεκίνησε ο 9.84».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, προσερχόμενος στο συνέδριο, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ευελπιστούμε το ραδιόφωνο μας που έχει κλείσει από το έτος 2010 να ξανανοίξει και να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών και ειδικά τώρα με τον κορονοϊό.. Και όχι μόνο αυτό. Το Λαύριο είναι εθνικό λιμάνι και θα εξυπηρετήσει και τους επισκέπτες».

Στο 1ο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τον κορονοϊό. Στην είσοδο γίνεται θερμομέτρηση όλων των προσκεκλημένων, ενω στην υποδοχή του συνεδρίου έξω από την αίθουσα του 9.84 «Μιλτιάδης Έβερτ» υπάρχουν ειδικοί φάκελοι για τους συμμετέχοντες όπου μέσα στο χρηστικό υλικό περιέχονται και προστατευτικές μάσκες.

Επίσης σε όλους τους χώρους υπάρχουν αντισηπτικά υγρά.

Κώστας Κορέλης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα