back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός-νέα μέτρα για την Αττική: Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Αττική – Έως 9 άτομα οι συναθροίσεις – Τέλος σινεμά και συναυλίες – Όριο 20 ατόμων σε γάμους, κηδείες και βαφτίσεις

Διαβάστε επίσης

Επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στην Αττική, ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής:

–Ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις.

–Αναστέλλονται συναυλίες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
–Όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.
–Συστήνεται στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις επόμενες 14 μέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες.
–Προβλέπεται διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων (προσφύγων) σε ξενοδοχεία καραντίνας.
–Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

– Κλιμακωτό ωράριο εργασίας στο Δημόσιο, με σταδιακή άφιξη στην εργασία στις 7, 8 και 9 το πρωί

– Αποχώρηση από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα σε 4 «κύματα»

– Έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα

– Σχεδιασμός για πρόσθετα μέτρα για ευάλωτες ομάδες σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. “Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τον Δήμο Αθηναίων από την πρώτη στιγμή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου να κοινωνήσει, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως “όλοι είμαστε πιστοί, αλλά ορισμένοι επιλέγουμε να μην το δείχνουμε τόσο έντονα. Θέλουμε να τηρύμε τα μέτρα που ζητάμε από τους πολίτες να εφαρμόσουν”.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους εργοδότες να εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς το 29,07% των κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί σε χώρους εργασίας, ενώ ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε πάνω από 300, λέγοντας πως η σημερινή επιδημιολογική εικόνα αφορά το διάστημα πριν από 10 μέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα μισά από τα ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αττική και από αυτά τα μισά στον Δήμο Αττικής.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Αυξητική η τάση εξάπλωσης του Covid-19 με επίκεντρο την Αττική

Αυξητική τάση με επίκεντρο της Αττική παρουσιάζει η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα όπως επισήμανε στην ενημέρωση για τον Covid-19 o επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.

Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ τα σημερινά σε 20 μέρες.

Είπε ακόμα ότι ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Το εμβόλιο Moderna

Αναφορικά με το εμβόλιο της Moderna είπε ότι προχωράει η 3η φάση κλινικής δοκιμής σε 25 χιλ. εθελοντές. Στόχος είπε ότι είναι 30 χιλ. εθελοντές.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο μέτρο εμπόδισης της διασποράς της νόσου και κυρίως η σωστή χρήση αυτής.

Τέλος σε ότι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.

Νίνα Κομνηνού, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα